Eigen verantwoordelijkheid

Aan de andere kant is het coronavirus echter niet verdwenen. Dit virus blijft en we weten inmiddels ook dat er allerlei varianten tot ontwikkeling komen. Zo heerst op dit moment de Deltavariant en er hebben zich alweer nieuwe varianten aangediend. We weten ook dat corona wel wat meer ingrijpt dan bijvoorbeeld griep. Je kunt, zeker als je onderliggend lijden hebt, heel erg ziek worden van dit virus. Er zijn ook veel mensen door dit virus overleden. De oversterfte, waar inderdaad wat verschil van mening over is, werd bepaald op ongeveer 30.000 mensen.

Inmiddels worden er in de samenleving allerlei dingen geprobeerd om de samenleving uit de greep van het virus te halen. Vaccinatie is daarbij het belangrijkste middel. Aan dat middel kleven echter praktische en deels ook principiële beperkingen. De praktische beperkingen zijn dat er bijwerkingen optreden en dat we niet weten hoe de nieuwe vaccins op de lange termijn uitwerken. mRNA is een nieuwe techniek, waarvan de bijwerkingen op lange termijn volstrekt onbekend zijn. Ook is de bescherming maar ten dele. Het virus muteert en daarom bieden de vaccins maar beperkte bescherming. Zo wordt er inmiddels nagedacht over een derde vaccin en mogelijk nog weer meer vaccinaties. Het is eigenlijk net als bij de griepprik. Elk jaar opnieuw is een dergelijke prik nodig. Of het bij corona ook zo zal gaan, moet de toekomst leren, maar de eerste signalen wijzen er wel op. Het geeft veel vragen om keer op keer gezonde mensen een stof toe te dienen waarvan we de uitwerking op lange termijn niet kennen.

Daarnaast zijn er ook meer principiële bezwaren tegen vaccinatie. Van oudsher is in de bevindelijke kringen verzet aangetekend tegen vaccinatie, omdat het strijdig zou zijn met de voorzienigheid van God. De SGP heeft daarom altijd ruimte gevraagd voor gemoedsbezwaren tegen onder andere verzekeren en vaccineren. We weten ook uit de geschiedenis dat er bezwaar werd gemaakt tegen pokken en andere vaccinaties. Het rumoer rond de polio-epidemieën in de vorige eeuw was soms heel ingrijpend en schokkend. Het is in ieder geval belangrijk dat een ieder een persoonlijk beslissing maakt rond wel of niet vaccineren. Daarbij is gebed heel erg belangrijk. Maar terug naar de kerkdiensten.

Het is natuurlijk fijn als de maatregelen worden opgeheven, maar dat legt de verantwoordelijkheid wel bij kerkenraden en gemeenteleden. Want nogmaals: het virus is niet weg. En vooral mensen met hart- en longproblemen kunnen heel erg ziek worden van het virus. Tot op heden heeft de overheid gezegd wat wel en niet zou kunnen. In de loop van dit jaar zullen we zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen. En dat is nog best een hele opgave. Hoe zit het met de ventilatie in het kerkgebouw? Wat moeten leden doen die klachten hebben? Hoe gaan we om met ouderen en onderliggend lijden? Als in de loop van dit jaar de kerk weer gewoon vol zit met mensen, dan geeft dat ook meer verantwoordelijkheid. Er zal goed nagedacht moeten worden, opdat mensen veilig in Gods huis kunnen samenkomen. En mogelijk dat er ergens een uitbraak zal plaatvinden. Het zijn dingen waar we mee moeten rekenen. Toch is het goed dat er mogelijk weer ruimte komt. We weten inmiddels dat corona een gevaarlijk virus is en dus kunnen we de noodzakelijke maatregelen nemen. Daarbij mogen we ook onze handen opheffen tot God. De Heere is een schaduw aan u rechterhand, zo lezen we in Psalm 121. Onder die Hand gaan we veilig, voor tijd en eeuwigheid.