Ongeveer zestig kotters zorgden zaterdag voor veel stampij op het IJsselmeer. (foto W.M. den Heijer)
Ongeveer zestig kotters zorgden zaterdag voor veel stampij op het IJsselmeer. (foto W.M. den Heijer) Foto:

<kop>Windmolenparken desastreus voor mariene milieu

<subkop>Vissers luiden noodklok

Een vloot van ongeveer zestig IJsselmeerkotters, garnalenkotters en Noordzeekotters met fakkels en vuurpijlen zorgde voor veel stampij langs de Afsluitdijk, waar vakantiegangers op weg naar hun bestemming in de file stonden. Met op de achtergrond het Windmolenpark Fryslân, konden de vissers geen betere locatie treffen om een statement naar de bevolking, politiek en overheid te maken. De vissers moeten het veld ruimen voor dergelijke windmolenparken, omdat de turbines beslag leggen op hun viswateren.

Pure onzin

Zij vragen zich terecht af of ze nog wel mogen vissen en of hun zonen en kleinzonen het beroep kunnen voortzetten. Volgens vissers hebben windmolens op zee bovendien een enorme impact op het mariene milieu. Zij vinden de verhalen over biodiversiteitstoename van de energiesector pure onzin. ‘En omdat de overheid weet dat er nadelige gevolgen zijn, stelt de overheid elders op zee ter compensatie een natuurreservaat in, waar wij ook niet mogen komen. Dus worden we dubbel gepakt’, aldus Jaap Tanis, die aanwezig was bij het protest.

Industrialisering

De vissers zijn ook verbaasd waarom milieuorganisaties zich niet druk maken over verdere industrialisering van het IJsselmeer en de Noordzee. Er zijn plannen om kolossale pontons met zonnepanelen in het IJsselmeer en op zee te verankeren, Die belemmeren echter de planktonproductie, die zo belangrijk is voor de zuurstofvoorziening op aarde. Bovendien staat plankton aan het begin van de voedselketen en is daarom belangrijk voor al het leven in zee. De houding van Greenpeace, het Wereld Natuurfonds en andere ngo’s is voor de vissers onbegrijpelijk.

Risico-inschatting

Normaliter vindt er een milieueffectrapportage (MER) plaats alvorens ergens wordt begonnen aan een groot project op zee of op het IJsselmeer, maar ook aan wal. De risico’s van de effecten op het milieu moeten voorafgaand in kaart gebracht worden. Na grondig spitten met enkele deskundigen, is Dirk Kraak van de vissersactiegroep EMK erachter gekomen dat al die windmolenparken zijn geplaatst zonder milieueffectrapportage. ‘Dus zijn ze niet conform de Europese richtlijnen neergezet. Er wordt een vuil spel op hoog niveau gespeeld’, aldus Kraak.