Weercolumn: Weekend geeft weer regen

De overstromingen vorige week als gevolg van de zware regenval waren qua omvang en aantallen slachtoffers het ergst sinds de beruchte watersnoodramp uit februari 1953. Velen denken dat de grootschalige wateroverlast direct te koppelen is aan de klimaatverandering.

Enige nuance is op z’n plaats. Het regensysteem dat zo ontzettend veel water bracht in met name Zuid-Limburg is niet bepaald iets van deze tijd. Ook tien of twintig jaar terug had zo’n regendepressie voor veel overlast gezorgd in dat gebied. Toch is de atmosfeer steeds warmer geworden in de loop der jaren en kan daardoor relatief meer vocht bevatten. Vergeleken met een kwart eeuw geleden levert een soortgelijke neerslagbom daardoor nu net wat meer water op. De 'zondvloed' voor Limburg en Duitsland was overigens keurig berekend door de diverse weermodellen. Dat de autoriteiten de impact van de lading neerslag kennelijk zwaar onderschatten is opmerkelijk. Evacuaties van mens en dier kwamen daardoor in veel gevallen veel te laat op gang in de overstroomde gebieden.

Eindelijk beleefden we een droge week, maar vanaf vrijdag komen de buien alweer aan zet. Op de vrijdag blijft het in ieder geval nog even prima juliweer met fraaie temperaturen. Maximaal komt het kwik richting de 25 graden uit, zeker op het balkon of in de achtertuin. De zon schijnt meestal en het waait slechts matig uit het noordoosten op de Eilanden. Voor de diverse vakantieactiviteiten is het eigenlijk ideaal buitenweer in Zuidwest-Nederland. 

Tijdens het weekend is er dus die sterk oplevende buienkans. De middagtemperatuur levert dan ook een paar graden in en het aandeel zon wordt minder groot. Dit wisselvallige plaatje houden we ook het grootste deel van de volgende week. Gewoon Hollands zomerweer dus.

De hitte met temperaturen tussen 35 en 42 graden blijft vooralsnog beperkt tot het oosten en vooral zuiden van Europa. Dit soort toptemperaturen maakt ook geen aanstalten zich vlot noordwaarts uit te breiden vanuit Zuid-Europa. De komende tien dagen zijn er dan ook geen hitteperikelen te verwachten voor onze contreien. Begin augustus lijkt de kans op koeler en aanhoudend wisselvallig weer zelfs tamelijk groot.