Afbeelding

Voor u gelezen: Waarom is stilte zo belangrijk?

Dat het met de hoeveelheid lawaai op de wereld slecht is gesteld, blijkt uit het door de auteur aangehaalde onderzoek (uit: One Square Inche of Silence) van akoestisch ecoloog Gordon Hempton. De ecoloog formuleerde een definitie waarbij er sprake is van stilte als er op een plek langer dan vijftien minuten geen enkel geluid te horen is dat door een mens wordt gemaakt.
Uit het onderzoek van Hempton blijkt dat er in Amerika nog slechts tien van zulke plekken zijn. Volgens de ecoloog zijn er in Europa geen plaatsen meer die aan de bovenstaande voorwaarden voor de definitie van stilte voldoen.

Stilte is voedsel 

Sjödin vatte het door hem aangehaalde onderzoek over het zorgwekkende gebrek aan akoestische stilte op als uitdaging om zijn zoektocht naar het ervaren van innerlijke rust voort te zetten. Hij begon met maken van een dagelijkse ochtendwandeling en ervaarde de stilte in een kleine ongebruikte kas in zijn achtertuin.
Het ervaren van stilte heeft een positief effect op de kwaliteit en stabiliteit van ons innerlijk leven, ontdekte Sjödin. "Waarom is stilte zo belangrijk? Stilte is voedsel voor onze menselijke natuur. Zij helpt ons te begrijpen wie we zijn. In de stilte kunnen we ons niet verbergen voor onszelf. Vandaar dat we er soms alles aan doen om haar te ontwijken. Maar dan missen we wat ons ten diepste tot mens maakt, wat ons een ontvankelijk hart geeft en ons gehoor ijkt." (p.19)
Wat gebeurt er als je, zoals Sjödin, er bewust voor kiest om geluiden van buiten af het zwijgen op te leggen? Dan blijkt de stap van stilte naar bidden niet groot, aldus Sjödin.

Oefenen in stilte 

Sjödin legt voor het oefenen van de stilte zijn oor en oog te luister tijdens wandelingen in de natuur en bij het lezen in de Bijbel. In 2018 reisde de auteur door Wyoming, op Alaska na de dunst bevolkte staat van de Verenigde Staten. Het alleen reizen door het uitgestrekte en eenzame landschap gaf hem een ultieme beleving van rust. De ontmoetingen die hij daar en in zijn thuisland Zweden met een aantal (bekende) theologen had, hielpen hem verder in zijn zoektocht naar het ervaren van innerlijke rust.
De ondertitel wijst op de rode draad die door het verhaal heen werd geweven – die van stil zijn in Gods aanwezigheid als kern van het bestaan.
Sjödin beschrijft hoe het zoeken naar stilte je dichter bij God en jezelf brengt. Hij ervaarde dat de dag beginnen met een wandeling en gebed hem de rust gaf om te horen wat God te zeggen heeft.
Ook als je geen tuin hebt of in een lawaaierige omgeving verkeert kun je met de handreikingen van de auteur stap voor stap (her)ontdekken hoe je meer (innerlijke)rust en stilte kunt ervaren.