Ethiek: Opmerkelijk

Vooral in disco’s en in het nachtleven ontstonden hele besmettingshaarden. Nadat de besmettingen sterk waren opgelopen besloot de regering om weer maatregelen te treffen. Maar het kwaad was intussen geschied. Corona vraagt voorzichtigheid en als we daarmee een loopje nemen, dan heeft dat gevolgen. Laten we hopen dat mensen hun les geleerd hebben en voorzichtig proberen te zijn. Ook de regering heeft inmiddels excuses aangeboden voor het veel te snel loslaten van maatregelen en ook verkeerde voorlichting aan jongeren.

In de tweede plaats werden we opgeschrikt door een brute moordaanslag op een misdaadjournalist in Amsterdam. Op klaarlichte dag werd Peter R. de Vries neergeschoten en inmiddels is bekend dat hij daaraan is overleden. Door het openbaar ministerie wordt onderzoek gedaan naar de daders en de eerste signalen wijzen naar het criminele circuit. Het is onvoorstelbaar wat daar op dit moment allemaal plaatsvindt. Nederland lijkt een soort vrijhaven te zijn voor drugscriminaliteit en een mensenleven wordt door deze lieden niet geacht. Er ging een merkbare schok door de samenleving en onze premier, de heer Rutte riep tot tweemaal toe op om eerst voor de neergeschoten verslaggever en later voor zijn familie te bidden. Wat bij de vele persconferenties rond corona heel pijnlijk ontbrak, werd opeens bij deze misdaad wel belangrijk. Mensen werden opgeroepen om tot God te bidden. Wat mij betreft zou dat wat vaker mogen geschieden. Wat laten we eerlijk zijn: de coronacrisis moet natuurlijk bestreden worden maar zonder de hulp en de leiding van de Heere zal het moeilijk zijn en blijven. Mensen zijn afhankelijke schepselen en het is goed om elkaar daaraan te herinneren. Laten we daarom voor ons land en voor landgenoten bidden. Het is wellicht de belangrijkste dienst die de kerk aan de samenleving kan bewijzen.

Ten slotte werden de mensen in Limburg opgeschrikt door zeer hoge waterstanden. Veel mensen moesten hun huis verlaten en anderen verkeerden in grote nood. Ook zijn er in Duitsland en België mensen omgekomen. Jaren geleden was er ook een soortgelijke situatie in de Betuwe. Ook toen stond het water hoog aan de dijken van de grote rivieren en werd voor het ergste gevreesd. Inmiddels worden er voor Limburg maatregelen genomen en is dit gebied tot rampgebied verklaard. Ergens roept het herinneringen op aan de ramp in 1953 in Zeeland en Zuid-Holland toen de dijken braken en veel mensen omkwamen door het geweld van het water. Het zijn dingen die in ons land, wat dichtbij de zee ligt, kunnen voor komen. Het is daarom goed en nodig om de wacht te betrekken bij onze waterkeringen. Soms lijkt het wel alsof waterschappen niet zo belangrijk zijn, maar het tegendeel is het geval. 

Er zijn meer dingen uit de achterliggende weken te noemen. Maar dit zijn zomaar drie dingen die nadrukkelijk de aandacht vragen. We kunnen eruit leren dat wij kwetsbare mensen zijn en blijven. In de tweede plaats moet het ons brengen tot voorzichtigheid. We weten dat God alle dingen regeert, maar dat neemt onze zorg niet weg. Rond het coronavirus doen we er goed aan om de basismaatregelen in acht te nemen. Ten slotte mogen we ook geloven dat de Heere regeert. Kijk, we kunnen door al deze dingen weleens in de war raken. Soms klinkt ook ontzetting en geschoktheid door in de woorden van mensen. Een christen deelt ook in deze nood, maar hij mag ook weten dat er een God in de hemel is die alle dingen regeert en bestuurt. Dat geeft dan ook uitzicht en doorzicht in een moeilijke tijd. Laten we dat ook aan elkaar in herinnering brengen.