Afbeelding
Foto:

Terug in de tijd: Bemande ballon zweefde van Ouddorp naar Schuddebeurs

De vele duizenden die zaterdagmiddag in Ouddorp het ballonvarende echtpaar Boesman en hun passagier Ir. Engelsma uit Axel uitwuifden alsof ze een wereldreis gingen maken hebben niet vermoed dat de ballon al weer vrij snel na de start aan de grond zou komen. Dat gebeurde in de kleine plaats Schuddebeurs (gem. Westerschouwen) op het buureiland Schouwen- Duiveland. De tocht had nog geen uur geduurd.

Ca. 6 á 7000 mensen zijn zaterdagmiddag van het opstijgen van de ballon en het treffen van de voorbereidingen daartoe getuige geweest. Ze vonden een plaatsje langs het gemeentelijk parkeerterrein waar de gebeurtenissen plaats vonden, op initiatief overigens van de plaatselijke middenstandsver. en de VVV. Het werd omlijst met vrolijke muziek en Ouddorp beleefde een waar spectakelstuk dat nooit eerder was voorgekomen. Toen dan ook het commando ‘los’ klonk en stevige knapen die de ballon in toom hadden gehouden afhaakten was het tumult niet van de lucht en werden de ballonvaarders nagezwaaid tot de laaghangende bewolking ze aan het oog onttrok.

Dhr. Boesman had voor zijn vertrek al laten weten een tocht over zee niet aan te durven. Toen de weersvooruitzichten weinig goeds voorspelden voor NW Brabant en België besloot dhr. Boesman zelfs de tocht over de Oosterschelde niet te wagen, wat hem deed besluiten al op Schouwen te landen, en de aanvankelijke opzet om naar Antwerpen te varen maar te laten voor wat het was. Het werd derhalve Schuddebeurs, precies op de grens van Middenschouwen en Zierikzee, maar dankzij het stevige volhouden van enkele Zeeuwse boeren die de uitgeworpen lijn hadden gepakt nog juist op het grondgebied van Middenschouwen.

Burgemeester Baerends die thuis in Scharendijke de ballon had zien overkomen speelde het daarop volgende spel helemaal mee. Op het gemeentehuis te Scharendijke werden de ballonvaarders officieel ontvangen en door mevr. Baerends van een drankje voorzien.

Daar kreeg burg. Baerends de boodschap van burg. Van Velzen van Goedereede, die de ballonvaarders hadden meegebracht. In de veronderstelling dat de ballon in België terecht zou ko­men had dhr. Van Velzen daarin geschreven over de "Nederlandse" ballon en nodigde hij de burgemeester van de hem nog onbekende plek uit ook eens de prachtige natuur van Ouddorp te ko­men bewonderen, niet wetend dat de brief bij zijn Zeeuwse collega terecht zou komen die N.B. nog kortgeleden het oog had geslagen op de Kabbelaarsbank om die in Zeeuws bezit te krijgen...

Uit de krant van 1976