De klus is geklaard, ruilverkaveling Flakkee na 17 jaar beëindigd. Op de foto de finale ondertekening door P.C.H. Noordermeer.
De klus is geklaard, ruilverkaveling Flakkee na 17 jaar beëindigd. Op de foto de finale ondertekening door P.C.H. Noordermeer.

Historische hotspot: De grote verbouwing van Goeree-Overflakkee

Algemeen

GOEREE-OVERFLAKKEE - “Als ik over Flakkee rijd, dan zie ik veel minder sloten en mooie grote percelen. Het kleinschalige is eraf en de hoekjes en puntjes zijn nu allemaal netjes recht. En dat vind ik mooi.” Dit citaat van landbouwer Peter van Eck gaat over de effecten van de ruilverkaveling. De Ruilverkaveling Flakkee, beter gezegd, die volgens het herinneringsboek, waarin Van Eck aan het woord komt, ‘een boeiende puzzel’ was. De Ruilverkaveling Flakkee was niet de enige herinrichting. In feite ging tussen 1956 en 2009 het hele eiland op de schop.

Door Kees van Rixoort

Betere watergangen en wegen. Dat was het uitgangspunt van de ruilverkaveling Oude Oostdijk, die in 1956 begon. De aanpassingen aan het landschap waren dringend noodzakelijk om een hogere productie, ‘cultuurtechnische’ verbeteringen, kostprijsverlaging en graslandverbetering tot stand te brengen.
De nieuwe beplanting - iep, meidoorn en Amerikaanse es - viel niet bij iedereen in goede aarde, getuige het artikel dat J. Hoving in 2008 over de ruilverkavelingen op Goeree-Overflakkee schreef voor De Ouwe Waerelt, historisch tijdschrift voor Goeree-Overflakkee. “Met het groeien van deze beplanting groeide ook het ongenoegen van de bewoners van de Oostdijk die deze beplanting voor hun huis kregen. Een rigoureuze ‘snoeibeu..