Weercolumn: Vrij veel zon in het weekend

De Scandinavische zomers zijn doorgaans prima en in een aantal gevallen zelfs beter dan onze Hollandse zomers. Ook dit jaar beleeft men vooral in Finland een grandioos seizoen. 

In het zuiden van het land zijn al bijna 30 zomerse dagen opgetekend. Ook in het noordwesten van Rusland zomert het al weken. Een hogedrukgebied dat op de meest zomervriendelijke positie ligt voor die gebieden geeft week in week uit temperaturen tot bijna 34 graden. Het interessante is dat een deel van die noordelijke warmte wel eens zou kunnen uitstromen naar onze contreien later. 

De positie van een opkomend hogedrukgebied wordt hierbij van belang. Mocht het hoog te veel bij Ierland blijven plakken blijft de wind voornamelijk uit de noordhoek komen. Als het hogedrukgebied wat doortrekt naar het noorden van de Noordzee, kan de wind iets meer ruimen naar noordoost. Dan komt inderdaad die warmere lucht aan zet. In het aanstaande weekend kan dit het geval zijn. Het weer blijft in ieder geval droog vanaf deze vrijdag. De depressie die vooral in het zuidoosten van het land veel water bracht, trekt geleidelijk weg. Op vrijdagmiddag zal het nog deels bewolkt blijven met ook nog kans op een restbui. Met een aantrekkende noordenwind wordt het bijna 20 graden.

Naarmate het hoog via Ierland dichterbij komt, verwacht ik meer zon tijdens het weekend. Ideaal weekendweer zit er dus wel in waarbij het aangenaam warm wordt en droog. Het strandweer op de Eilanden zal redelijk zijn vanaf zaterdagmiddag (windscherm). Waarschijnlijk komt de temperatuur iets minder hoog uit na het weekend als de wind iets bijdraait naar het noordwesten. Vanaf medio komende week warmt het weer wat op. Overwegend vrij zomerse condities zitten er dan wel in alvorens zich later pas een eventuele verstoring aandient vanaf de oceaankant. Dat is dan pas vanaf 22 of 23 juli als de atmosfeer weer wat gevoeliger wordt voor verstoring.