Afbeelding

Voor u gelezen: Tegen de stroom in – is een goed leven ook een eenvoudig leven?

Te midden van al deze ontwrichting vragen de auteurs van 'Eenvoudig leven' zich af wat we nog kunnen of moeten doen en wat hierin prioriteit heeft. De vraagt rijst wat nu eigenlijk een goed leven is. Gezien bovenstaande feiten kan deze vraag een ongemakkelijk gevoel oproepen. Denken we bij een goed leven misschien automatisch aan een bestaan waarin onze behoeften als consument worden vervuld - de auteurs willen laten zien dat juist de Bijbel bij uitstek de plaats is waar rijke lessen voor een goed leven te vinden zijn.

Opdracht en 'groene' Nederlanders

Wat de samenstellers van deze bundel betreft is een goed leven tegelijk ook een eenvoudig leven. Door dit spoor te zoeken en te volgen ontstaat rust en ruimte om adem te halen en te ontdekken wat de Bijbel zegt over zorgen voor de aarde.
Aan de hand van een aantal geselecteerde Bijbelteksten uit het Oude en Nieuwe Testament worden verrassend actuele inzichten gedeeld over het omgaan met duurzaamheid en de schepping, sociale gerechtigheid en zorg voor de naaste. De roeping om zorg te dragen voor de schepping en het welzijn van onze naaste vraagt soms om het maken van keuzes die tegen de stroom in gaan. (zie Psalm 86:11).
In de inleiding roept Koos van Noppen (journalist en spreker over verduurzaming) op om ons niet te 'laten verlammen door problemen die onze pet te boven te gaan', maar ons te wijden aan de opdracht waartoe we geroepen zijn. Van Noppen reikt daarbij een quote van rabbi Tarfon aan: "Het is niet aan jou om de taak te volbrengen, maar je hebt ook niet het recht om ermee te stoppen." (p.10)
De gekozen Bijbelteksten zijn bedoeld als aanzet tot een gesprek, in kleiner of groter verband. De persoonlijke verhalen tussendoor van een aantal ‘groene’ bekende en minder bekende Nederlanders laten zien hoe een eenvoudig leven er in de praktijk uit kan zien.

Toekomstverwachting en duurzaamheid

Verder worden tips gegeven om alleen of samen met anderen kleine duurzame aanpassingen in ons dagelijks leven aan te brengen. In het laatste hoofdstuk wordt aan de hand van Openbaringen 21 stil gestaan bij de nieuwe hemel en aarde. Heeft het in dit perspectief wel zin om in deze aarde te investeren? Hoe verhouden deze dingen zich tot de toekomstverwachting die christenen hebben? Wie het antwoord zoekt op deze en meer existentiële vragen rondom schepping, duurzaamheid en sociale gerechtigheid in het licht van een nieuwe hemel en aarde moet zeker dit hoofdstuk lezen.
Als afsluiter worden diverse websites en (wereldwijde) initiatieven voor een duurzamere wereld aangereikt.