Nederlandse kotters vangen Noordzeevis die puur en dus niet gemanipuleerd is (Foto: W.M. den Heijer).
Nederlandse kotters vangen Noordzeevis die puur en dus niet gemanipuleerd is (Foto: W.M. den Heijer).

'Onbegrijpelijke keuze voor dubieuze kweekvis'

"Het Voedingscentrum heeft de recent uitgebrachte voedingsadviezen van de Gezondheidsraad voor zwangeren vertaald naar de praktijk. Het gaat onder andere om het advies om tijdens de zwangerschap voldoende calcium, jodium en ijzer binnen te krijgen en meer vis te eten. Voor zwangeren is de hoofdboodschap sowieso om ook tijdens de zwangerschap zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten en drinken. Zo krijgen vrouwen het grootste deel van de benodigde voedingsstoffen binnen. Niet onbelangrijk om te weten wat goed is voor het ongeboren kind.

Tilapia

‘Twee keer in de week vis eten’, adviseert de Gezondheidsraad. Klinkt aanvankelijk goed en vissers horen dit graag, als ook in Nederland op die manier de visconsumptie opgeschroefd kan worden. Maar er zit een addertje onder het gras: 'Twee keer in de week vis eten verlaagt het risico op vroeggeboorte en het is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en de ogen van het ongeboren kind. Het gaat om één keer in de week vette vis, zoals zalm, en één keer in de week magere vis, zoals tilapia.' Tilapia is echter een soort die veelal onder niet al te aantrekkelijke omstandigheden in een ver land gekweekt wordt.

Absurd

Vissers die het bericht hebben meegekregen, fronsten hun wenkbrauwen. ‘Het lijkt wel de omgedraaide wereld en alsof de Gezondheidsraad danst naar de pijpen van grote multinationals’, sombert een visserman die graag ziet dat er meer Noordzeevis wordt gegeten. Voor velen in de visserij is het een raadsel hoe beide instanties met een advies komen om een gekweekte vissoort te eten die in zijn eigen uitwerpselen zwemt en continu een lading antibiotica in de kweekvijver krijgt toegediend. Tilapia is weliswaar goedkoop, maar kan niet op tegen de gezondheidsvoordelen van het eten van pure Noordzeevis."

Willem M. den Heijer is freelance verbindingsofficier in de wereld van de offshore en werkt zelf ook regelmatig mee aan onderzoeken op de Noordzee. Daarnaast is hij actief voor de stichting EMK, een actiegroep van vissers die opkomt voor de belangen van een gezonde Noordzee.