Ondanks dat het officiële startmoment moest worden onderbroken vanwege een regenbui, kon uiteindelijk het presentatiebord worden onthuld door een aantal leerlingen. De boodschap is duidelijk: 'Wij gaan het doen'.
Ondanks dat het officiële startmoment moest worden onderbroken vanwege een regenbui, kon uiteindelijk het presentatiebord worden onthuld door een aantal leerlingen. De boodschap is duidelijk: 'Wij gaan het doen'.

Tweede fase bouw Beroepscampus van start

Algemeen

SOMMELSDIJK - Maandagmiddag werd een officieel tintje gegeven aan de start van de bouw van de tweede fase van de Beroepscampus aan de Langeweg in Sommelsdijk. Men verwacht dat na de voltooiing van deze Beroepscampus Noord - in september van volgend jaar - deze een belangrijke impuls zal geven aan de arbeidsmarkt van Goeree-Overflakkee en natuurlijk aan de kwaliteit van het onderwijs.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Het imposante nieuwe complex aan de Langeweg, waarvan maandag de bouw van de tweede fase is gestart, kon worden gerealiseerd door de ‘unieke’ samenwerking van tal van organisaties en instellingen. Vertegenwoordigers van deze ‘drie O’s’ - Onderwijs, Ondernemers en Overheid - gaven in een aantal toespraken uiting aan hun tevredenheid over de ontwikkeling van de Beroepscampus.

Adrie Krielaart en Johan Hoff van respectievelijk RGO/Lentiz en de Prins Maurits waren vol lof over de samenwerking binnen de Beroepscampus. Binnen de campus werken verschillende onderwijsinstellingen samen met als doel “het beste onderwijs te leveren en dan gaat het er niet over wie de grootste is”, aldus Adrie Krielaart. De slogan die centraal stond tijdens de bouwstart was ‘We gaan het doen’. Dit noemde ook Johan Hoff in zijn toespraak. “Het is mooi dat we elkaar hier gevonden hebben.” Volgens hem is de realisatie van de Beroepscampus tot stand gekomen doordat er door de verschillende partijen samengewerkt kon worden “met respect voor eigen identiteit”.

Ondernemers

Jan-Peter Robijn sprak namens de eilandelijke ondernemersvereniging FOGO. In zijn toespraak wees hij erop dat beroepsonderwijs op het eiland heel belangrijk is voor de bedrijvigheid op Goeree-Overflakkee. ‘The ballad of talent’ is in volle gang, zo verzekerde hij zijn gehoor. De Beroepscampus kan er aan bijdragen dat het talent op het eiland blijft. Hij sprak dan ook de wens uit dat veel ondernemers de praktijkopleiding in de Beroepscampus van harte zal ondersteunen.
Evelyn Mijnders, Beleidsadviseur Maatschappelijke Ontwikkeling, vertolkte in haar toespraak de trots van de gemeente met de bouw van de Beroepscampus. Zij riep eveneens de ondernemers op om betrokkenheid te tonen bij de campus.

Aannemer

Vaessen Bouwbedrijf is ook de hoofdaannemer van de tweede fase van de bouw. Directeur Hans Moors verzekerde dat - volgens de Europese aanbestedingsregels - het niet vanzelfsprekend was dat zijn bedrijf ook de tweede fase zou realiseren. Hij was blij “dat we nu opnieuw van start mogen gaan”. Hij gaf aan dat bij de realisatie zoveel mogelijk gebruik zal worden gemaakt van de diensten van lokale ondernemers.

Op 27 november 2019 begon de bouw van het eerste deel van de Beroepscampus: Zuid. Inmiddels wordt in dit gebouw aan de Langeweg al weer bijna een half jaar beroepsonderwijs gegeven aan vele leerlingen (vmbo) en studenten (mbo Albeda). Met eigentijds en innovatief onderwijs werken alle partijen samen aan het opleiden van vakmensen. In het pand met de imposante trap zijn naast dertig theorielokalen ook zes grote praktijklokalen te vinden, waar bijvoorbeeld gesleuteld kan worden aan auto’s. De verwachting is dat de bouw gerealiseerd zal zijn in september van 2022.

Beroepscampus

De Beroepscampus wordt in twee fasen gerealiseerd: Zuid en Noord. Zuid is inmiddels in gebruik genomen. Beroepscampus Noord is naar verwachting midden 2022 klaar. Dan zijn de twee bouwdelen één Beroepscampus. Vaessen is als hoofdaannemer van nieuwbouw Zuid ook betrokken bij de bouw van de tweede fase van het ontwerp van RoosRos Architecten.

In het nieuw te bouwen deel - op de plaats van de oude Groene School - zullen vooral Lentiz met mbo Groen en CuraMare hun plaats krijgen. De vmbo-leerlingen van de beroepsgerichte profielen Groen (RGO), Zorg & Welzijn en Economie & Ondernemen (Prins Maurits) volgen hier ook hun onderwijs.