Burgemeester Grootenboer poseert tussen een aantal bezoekers, links van haar staat Fazila Abdullatif.
Burgemeester Grootenboer poseert tussen een aantal bezoekers, links van haar staat Fazila Abdullatif. Foto: Martijn de Bonte

Een stukje Koerdistan in Sommelsdijk

SOMMELSDIJK – "Ik voel me een beetje underdressed," zegt de burgemeester in haar openingswoord. Een logische opmerking want veel van de aanwezige Koerdische dames dragen kleurige jurken en rinkelende juwelen. Tijdens de bijeenkomst van de Kurdistan Woman Union (KWU) afgelopen vrijdag veranderde het Prieel van De Staver voor even een klein stukje Koerdistan.

Tekst en foto: Martijn de Bonte

Fazila Abdullatif uit Middelharnis is voorzitter van de KWU in Europa, een club die zich inzet voor de emancipatie, participatie en integratie van Koerdische vrouwen. Als voorzitter heeft ze zich hard gemaakt voor de bijeenkomst voor Koerden en belangstellenden. In haar presentatie vertelt ze over de Koerdistan: "Een land zonder land." De veertig miljoen inwoners wonen zowel in Turkije, Syrië, Irak als Iran. In vogelvlucht neemt ze de bezoekers mee door de geschiedenis van het Koerdische volk. Ze vertelt over het ontstaan van de KWU, een club die haar beginperiode ondergronds moest opereren. Ze noemt een aantal "helden" die hebben gezorgd dat vrouwen konden deelnemen aan het onderwijs en zich hebben hard gemaakt om geweld tegen vrouwen wettelijk te verbieden. Indrukwekkend is de foto van een moeder die al haar kinderen heeft verloren tijdens de genocide. Een inktzwarte bladzijde in de geschiedenis van het Koerdische volk.

Stabiel

Na 1992 is de regio gestabiliseerd en is de positie van de Koerden verbeterd. Door de inzet van de KWU is er veel verbeterd op het gebied van de rechten voor vrouwen. De belangrijkste punten zijn dat polygamie, eerwraak en geweld tegen vrouwen wettelijk verboden zijn. Toch hebben de vrouwen nog steeds dromen voor de toekomst. Want ze willen de positie van Koerdische vrouwen nog verder versterken. De droom is een eerlijke toekomst waarin de gelijkheid tussen man en vrouw centraal staat. Fazila Abdullatif noemt een voorbeeld: "Wij willen ook graag een vrouwelijke burgemeester."

Van Bommel

Tweede-kamerlid Harry van Bommel is één van de sprekers. Als hij het podium opkomt vraagt een bezoeker op fluistertoon: "Die is toch van de SP." Dat klopt inderdaad, de SP'er maakt zich binnen de Tweede Kamer hard voor de positie van de Koerden. Tijdens zijn lezing vertelt hij over de reizen die hij heeft gemaakt naar Koerdistan. Hij is betrokken bij de realisatie van een monument in Den Haag, daarnaast heeft hij ook een lespakket ontwikkeld voor middelbare scholen in de Hofstad, waarbij Koerden gastlessen komen geven. Kortom Van Bommel zet zich op verschillende niveaus in voor de Koerden en hun land.

De andere sprekers vertellen ook allemaal over hun inzet voor Koerdistan. Zoals huidspecialist Tessa Fase uit Zierikzee die in Koerdistan een voorlichtingsochtend heeft gegeven voor vrouwen die borstkanker hebben gehad. Ze legde onder andere uit op welke manier de huid moet worden verzorgd na een borstamputatie.

In Middelharnis wonen verschillende Koerdische mensen, maar de meeste bezoekers komen vanuit het hele land. Er zijn ook rasechte eilanders aanwezig die geïnteresseerd zijn in het verhaal van de Koerden. Een bezoeker legt uit waarom hij de middag bezoekt: "Het is goed om over grenzen heen te kijken. De wereld is groter dan Flakkee."