Coalitiepartijen: er gaan ook veel dingen goed

Geen diepgravende analyses of hoogdravende vergezichten. De SGP houdt het eenvoudig. "Wij zijn ook maar ‘gewoon’ inwoners van deze gemeente die vanuit betrokkenheid goede beslissingen dienen te nemen over en voor het eiland. Er wordt wel gemopperd dat sommige zaken niet goed gaan maar laten wij ons niet afleiden van hetgeen er gerealiseerd wordt. Zoals het Integraal Huisvestingsplan voor het primair onderwijs. Er worden concrete stappen gezet voor goede schoolgebouwen, met respect voor de eigenheid van scholen en kernen. Ook te noemen de ontwikkelingen Beroepscampus en de STC Stellendam en de aanleg van glasvezel. Met het herstelplan is vorig jaar de begroting gerepareerd en nu staat de gemeente er best goed voor. Er staan wel uitdagingen te wachten. Kijk naar het Kunstwerkenbeheerplan. Duidelijk is dat de gemeente veel geld zal moeten besteden aan de renovatie van kades, bruggen en sluizen. We zien nu bij de Haringvlietbrug hoe dramatisch het is als renovatie te laat komt. Het mag wat de SGP betreft nooit zo zijn dat geen jeugdzorg kan worden verleend omdat het geld op is. Het is een Bijbelse plicht om oog te hebben voor het kwetsbare. Het is ook een aansporing om altijd te kijken naar de inwoner achter een dossier. Het vereist daadkracht om zaken te realiseren zoals het respijthuis. Aanpak van verslaving is ook zo'n dossier. Er moet concreet iets gebeuren. Er ligt veel op het bordje van de gemeente. Daarvoor wenst de SGP-fractie eenieder veel wijsheid, inzicht en werkkracht toe. In het diepe besef dat wij in alles afhankelijk zijn van de zegen van God."

De liberale VVD-fractie koos onder de slogan Go for it voor een financiële en beleidsmatige beschouwing. "De grenzen van de financiële speelruimte worden steeds duidelijk. Dat betekent ambitieus zijn, maar wel in verhouding tot de beschikbare middelen. Realistisch begroten is noodzakelijk. Aan het eind van het jaar veel geld overhouden, bijna structureel, geeft een vertekend beeld. Bezuinigingen zijn moeilijk uit te leggen als de jaarrekening 2020 aangeeft dat wij er ‘goed’ voorstaan." Voor begrotingsjaar 2022 stipt VVD aan dat ondernemerschap, de motor van de economie, van grote waarde is. "Dat verdient positieve aandacht. Daarom gaat de VVD niet akkoord met kortingen uit dit deel van de Ombuigingsnota." De fractie pleit voor Rekenkamer-onderzoek in 2022 om de organisatie door te lichten. Waar kan het wat minder en waar iets meer. De partij wil betere communicatie over belangrijke zaken, inzetten op stevige groei in plaats van bezuinigen en aandacht voor de grote dossiers: bereikbaarheid, werkgelegenheid, openbaar vervoer, voordelta en landbouw, visserij en cultuur.

'Dit is de tijd van doen. We moeten op vele fronten aan de slag.' Dat geldt volgens het CDA niet alleen voor de fractie, college en raad maar wordt ook verlangd door onze samenleving. "Bij werkbezoeken blijkt enthousiasme. Of dat nu is om voorbeelden te noemen bij vrijwilligers van de brandweer, in de dorpsraden, op sport- en onderwijsgebied, bij het bedrijfsleven en de energietransactie, men wil de handen uit de mouwen steken. Impuls geven aan dorpskernen en de ontwikkeling van kleine en grotere projecten op het eiland oppakken. De lokale overheid dient hier te participeren. Het is de tijd van doen voor de het maken van nieuwbouwplannen, het vergroten en verbeteren van speelruimte en het autoluw maken van woonwijken. Wij wachten op een uitvoeringsprogramma. College, kom met of zonder notitie met de aanpak van buitensportaccommodaties, de afronding van de harmonisatie van ‘de voetbal’. Geef nog in deze raadsperiode duidelijk aan wat de richting is bij de toekomstige huisvesting van de gemeentelijke organisatie, of upgrading van gebouwen wel zinvol is als die op korte termijn tegen de vlakte zullen gaan. Laten we genoemde en andere onderwerpen nu niet gemakkelijk doorschuiven."

VKGO benoemde een drietal zorgpunten: woningbouw, ontwikkelingen op bedrijventerreinen en de duurzaamheidsinstellingen. "Gelet op de actuele financiële situatie zouden ombuigingsmaatregelen nu niet nodig zijn." De voorstellen hiertoe komen ook niet overeen met de insteek van de fractie, namelijk inwoners gaan vóór het zich onderscheiden in projecten, dus geen lastenverhoging. De partij heeft waardering voor opgepakte en gerealiseerde onderwerpen van Campus tot optimalisatie Fort. "Maar er is nog veel te doen. Aandachtspunten zijn de toekomst van de zwembaden, multifunctionele accommodaties en dorpshuizen en duurzaamheidsdoelstellingen zoals gebruik waterstof. De verkeersveiligheid, invulling VCP Middelharnis/Sommelsdijk. Terugdringen van verslaving en met nadruk dat de komst van meer windmolens onbespreekbaar is. Aandacht voor de blijvende onzekerheid over de wegoversteek bij Nieuwe-Tonge en als het aan VKGO ligt een maximale snelheid van 30 km in elke bebouwde kom op het eiland. "Uit onderzoek blijkt dat er een tekort is aan bedrijventerreinen. Maar tegelijkertijd biedt de raad in meerderheid de mogelijkheid om 9,5 ha beschikbaar te stellen voor een bioboardfabriek in Oude-Tonge. Hoe geloofwaardig zijn wij richting onze inwoners?"