VKGO diende een motie in om in alle kernen op het eiland waar dit bij het binnenrijden van de bebouwde kom nog niet van toepassing is, de 30 km-zone in te stellen. De motie is ingetrokken omdat dit op het moment niet uitvoerbaar is.

Een sub-amendement van ChristenUnie en PvdA om wel de Kadernota 2022 en Ombuigingsrapport vaststellen met uitzondering van de voorgestelde ombuiging op de post VVV en/of Eilandmarketing werd niet meer ingediend.

De PvdA diende drie moties in. De eerste was een oproep om met spoed, in samenwerking met relevante partijen als Oost West Wonen, een plan te ontwikkelen om met name jongerenhuisvesting te stimuleren en andere tijdelijke bouw als een mogelijkheid te onderzoeken. Deze motie is in ieder geval tot september aangehouden. De motie om in de heroverweging van de huidige criteria, waarop voorstellen beoordeeld worden als identiteit, maatschappelijke balans, kwaliteit, duurzaamheid en innovatie, het criterium de mens en leefomgeving centraal mee te nemen, is teruggetrokken. Motie PvdA om een basissubsidie in te voeren voor die verenigingen die met hun huidige inkomsten niet rondkomen en interen op hen vermogen. Motie is bij stemming verworpen.

SGP diende met steun van CDA, VVD en PvdA een sub-amendement in voor een wijziging in de begroting 2021. Die luidde dat Reserve Enecogelden in principe niet worden ingezet voor dekking van begrotingstekorten, hetgeen voor dit jaar niet mogelijk is. Door het overschot vanuit de jaarrekening 2022 in te zetten kan de onttrekking voor 2021 ongedaan worden gemaakt. Het sub-amendement is aanvaard.

Een amendement en motie van de SGP over de wens goed inzicht te krijgen over de activiteiten van de Smartwater, Paulina.nu en Eilandmarketing en dat met de raad te delen, werd met een wijziging overgenomen.