Afbeelding
Foto:

Voor u gelezen: Wapensmokkel, zwendel en chantage in het negentiende eeuwse Londen

De onmacht en frustratie die Jackson als getuige van de mishandeling ervoer, zitten nog steeds diep. In de nasleep van deze gebeurtenis zoekt Jackson een beroep waarin hij kan bijdragen aan een meer rechtvaardige en veilige samenleving. Dat hij bij de Londense politie terecht kan, is mede te danken aan het toelatingsbeleid van de MP in die tijd. Het politiekorps bestond overwegend uit jonge mannen die werden gerekruteerd op het platteland. De Londense politie probeerde door het aantrekken van personeel van ‘buitenaf’ vriendjespolitiek en andere lokale invloeden binnen het korps te voorkomen.

Zwendel 

Jackson neemt zijn taak hoogst serieus, maar al op zijn eerste werkdag wordt hij zelf slachtoffer van zwendel. Hij zet alles op alles om de innemende dievegge Kit te overmeesteren. De kennis die Kit heeft van de stad, blijkt voor Jackson van wezenlijk belang om een serie mysterieuze verdwijningen op te lossen. Noodgedwongen werken de twee samen en belanden in diverse hachelijke situaties. Kit kent Londen op haar duimpje en haar contacten helpen Jackson bij het oplossen van het raadsel van de verdwenen mannen.
Een grootscheepse zwendel in illegale wapens blijkt een cruciale rol te spelen in het oplossen van de vermissing van een aantal prominente Londenaren.
Jackson leert zijn informant Kit steeds beter kennen en dat levert hem tegelijkertijd een innerlijk conflict op. Kan hij haar wel vertrouwen en wat moet hij aan met zijn groeiende genegenheid voor haar?
De intelligente en zorgzame Kit heeft een leven op straat achter de rug. Ze belandde als baby in het Londense Vondelingenhospitaal, waarna ze als tiener op straat zwierf tot het gezin van een koetsier zich over haar ontfermde.

Vondeling en detective

Kit kreeg als vondeling een ‘token’ mee van haar onbekende moeder. Deze ‘tokens’ werden in de negentiende eeuw meegegeven aan kinderen die te vondeling werden gelegd. Het ‘token’ van Kit is de knoop van een militair uniform met twee onbekende initialen erin gekrast. De opheldering van het raadsel van Kits afkomst speelt een rol in de uiteindelijke ontknoping van de gebeurtenissen.

Agent Jackson maakt een persoonlijke ontwikkeling door in deze roman. Hij leert van Kit dat niet alles zwart-wit is in het leven. Maar wat hen vooral samenbindt, is het vertrouwen dat er een God is die hun leven leidt.
Deze romantische detective neemt af en toe een wat onwaarschijnlijke wending wat betreft toevalligheden. Ze biedt tegelijkertijd tal van weetjes over de metropool Londen in de negentiende eeuw. Hier heeft de schrijfster grondig onderzoek naar gedaan. Het stadshart ‘City of Londen’, het bestuur door de machtige Lord Mayors, de geschiedenis van het Foundling Hospital, de rioolarbeiders en -bewoners en het ondergrondse spoorwegstelsel – ze spelen allemaal een rol in deze historische detective.