Afbeelding

Afscheid ds. Hoolwerf: "Van visser van mensen naar herder"

Vanaf de kansel was een groot visnet opgehangen. Dat staat symbool voor een predikant, van visser van mensen is. "Toen ik hier begon, wierp ik hier het visnet uit. Daarin draait het niet om mij, maar om Christus. Met dat visnet worden mensen van over de hele wereld bij elkaar gebracht." De link met de haven van Stellendam, waar de predikant 12,5 jaar terug in zijn eerste dienst ook aan refereerde, was niet moeilijk te leggen. "Vandaag haal ik mijn net weer op, op zoek naar andere visgronden."

Andere boeg

Aan de hand van de geschiedenis aan Johannes trok de predikant lijnen naar het heden. "We zitten vast in ons oude patroon, dan moeten we het over een andere boeg gooien. Soms moet je in je leven op een ander spoor gebracht worden. Jezus kent onze situatie, Hij weet waar wij mee zitten. Hij leert ons ook om het anders te doen. Als je het niet meer ziet zitten, dan staat Jezus daar aan de oever van je levenszee. Johannes roept het dan ook uit: 'Het is de Heere!'"

Herder

Nu gaat het van vissersplaats Stellendam naar Ede, bij de Ginkelse Hei. "De eerste keer kwamen we een schaapskooi tegen. Van visser naar herder." Bij de afscheidsdienst was ook de burgemeester aanwezig, die hij nog speciaal even bedankte. "Fijn dat we elkaar regelmatig in het kerkelijk overleg mochten spreken, met name over de rol van de kerken bij de alcohol- en drugsproblematiek. Veel wijsheid en zegen gewenst." Tot slot werd de predikant zelf toegesproken door de kerkenraad. "U had veel gaven en creativiteit. We mogen in dankbaarheid terugkijken op de achterliggende periode. U deed het niet in eigen kracht. We hebben vertrouwen dat de Stuurman van de kerk ook meegaat naar Ede." Toepasselijk genoeg werd aan het eind van de dienst het visnet binnengehaald.