Afbeelding

Afscheidsdienst ds. Van Assen: "Ook Paulus zal afscheid nemen moeilijk hebben gevonden"

In de preek ging het achtereenvolgens over het danken voor de geloofsverbondenheid, een goede hoop voor de toekomst en het bidden voor een overvloedige liefde. "De brief aan de Filippenzen is een warme brief aan de allereerste christelijke gemeente in Europa. Zo kennen we Lydia de purperverkoopster, en de gevangenbewaarder. Maar nadat Paulus daar het evangelie verkondigd had, moest hij toch weer verder. Zo is het ook met dominees. Ik dacht bij mezelf, het zal voor Paulus niet makkelijk geweest zijn. En nog steeds is afscheid nemen moeilijk."

Persoonlijke band

Na de preek spraken ds. Kreuk namens de classis, ds. Bakker namens de Hersteld Hervormde Kerk van Nieuwe-Tonge en ouderling Van Moort namens de kerkenraad, kerkrentmeesters en gemeente. Ds. Kreuk haalde de institutie van Calvijn aan, waarin deze schrijft over dat God gebruik maakt van de arbeid van mensen. "U hebt het initiatief genomen tot een interkerkelijke leeskring om ons te verdiepen in de reformatorische beginselen. Die bijeenkomsten waren erg waardevol." Het woord van ds. Bakker was sterk persoonlijk. “Ondanks de verscheidenheid in kerkgenootschappen mochten we toch als broeders van hetzelfde huis ons herkennen in de meest wezenlijke dingen. De persoonlijke band die ontstaan is heb ik zeer gewaardeerd en ik dank je voor je vriendschap."

Gunning

Ouderling Van Moort: "De tijd van afscheid nemen is aangebroken. De Heere heeft u destijds duidelijk naar onze gemeente geroepen. In de achterliggende periode heeft Hij ons en u rijk gezegend. We zijn daar dankbaar voor. In elke preek werd zonde én genade gepredikt. We proefden gunning in uw woorden, en de verkondiging van het onvoorwaardelijke evangelie. Ook was er een fijne samenwerking." Hij besloot zijn verhaal met zich te richten tot mevrouw Van Assen en de kinderen. Tot slot kreeg de predikant zelf nog het woord, die eerst de sprekers bedankte. In het bijzonder riep hij de aanwezige jongeren nog op: "Zoek de Heere, terwijl Hij te vinden is."