Afbeelding

Opinie: De vliegende prikbrigade

Dat komt niet in de laatste plaats omdat ze er nu eenmaal ook bij horen: de insecten. We kennen allemaal het vervelende gezoem van een mug die je uit je slaap houdt tijdens warme zomernachten. Dat je vervolgens het licht aan doet en een kwartier aan het zoeken bent, maar dat de mug nergens meer te bekennen is. Dat je vervolgens weer gaat slapen en binnen een paar minuten zoemt er weer eentje bij je oor. En dat keer drie.

Of wat te denken van de panische reactie van sommige mensen als er een wesp nadert, terwijl je net ontspannen op een terrasje zit te genieten van het mooie weer. Het ziet er vaak hilarisch uit, die grote mensen die wild staan te wapperen naar een klein insect. Een gratis tip: stilzitten werkt vaak het beste. Al is dat makkelijker gezegd dan gedaan als je allergisch bent voor een wespensteek.

Bijen in gevaar

Niet om iemand bang te maken, maar in het kader van de wesp werd onlangs opvallend nieuws gemeld. De Aziatische hoornaar is namelijk bezig met een opmars in Nederland en dat is zorgwekkend. Niet omdat ie heel gevaarlijk is voor mensen trouwens, een steek van de hoornaar is niet gevaarlijker dan andere wespensteken. En ook niet omdat het diertje twee keer zo groot is als de ‘gewone’ wesp. Al zal de panische reactie bij sommige mensen vermoedelijk ook twee keer zo groot zijn.

De Aziatische hoornaar betekent vooral slecht nieuws voor een ander insect in Nederland: de bij. De ‘monsterwesp’ eet namelijk honingbijen en andere wilde bijensoorten en vormt daarmee een direct gevaar voor onze meesterbestuivers en daarmee indirect voor de biodiversiteit in ons land. De grote wesp staat dan ook op de Europese lijst van ongewenste soorten.

De NVWA en EIS Kenniscentrum Insecten roepen iedereen op om melding te maken als men het dier of een nest denkt te zien. Als je een Aziatische hoornaar aantreft, is het nest van het dier niet ver weg, omdat ze altijd dicht bij het nest blijven. En voor de wespenliefhebbers op het eiland: een van de recente waarnemingen is gedaan in Dreischor op Schouwen-Duiveland, dus het is goed mogelijk dat het diertje zich ook al op Goeree-Overflakkee gevestigd heeft.

Melden

Hoe herken je de Aziatische hoornaar? De grote wesp heeft zwarte antennes en een zwart borststuk, twee smalle en één brede oranje band op het achterlijf en gele poten. Het nest is rond of ovaal en kan zo groot zijn als een skippybal, aldus EIS Kenniscentrum Insecten. Maar omdat beelden in dit geval meer zeggen, zijn hierboven zowel de Aziatische hoornaar als een voorbeeld van een nest afgebeeld.

De vliegende prikbrigade in Nederland is al groot genoeg en omdat de bijen te belangrijk zijn om te laten dienen als lunch voor enorme wespen: meld het zeker als je een wesp en/of nest ziet. Meldingen kunnen worden gedaan via waarneming.nl of door te mailen naar eis@naturalis.nl, voorzien van foto, datum en locatie. De bijen zullen er dankbaar voor zijn.

Afbeelding