Bjørn Noordzij (links) en Keesjan de Kruijf voor Huize Salem in Dirksland (Foto: Kees van Rixoort).
Bjørn Noordzij (links) en Keesjan de Kruijf voor Huize Salem in Dirksland (Foto: Kees van Rixoort).

Kwetsbare jongvolwassenen kunnen hun leven veranderen in Dirksland

Algemeen

DIRKSLAND - Echte daklozen zijn er niet veel op Goeree-Overflakkee. Misschien twee of drie. Maar het aantal ‘bankslapers’ is aanzienlijk groter. Zeker tussen de veertig en vijftig. Voor deze kwetsbare jongvolwassenen was de laatste tijd geen opvang meer op het eiland. Maar er is hoop voor deze doelgroep die tussen wal en schip valt. In Huize Salem, een pand in de Voorstraat te Dirksland waar tot voor kort cliënten van Sjaloom Zorg woonden, kunnen ze vanaf september hun leven een nieuwe richting geven.

Door Kees van Rixoort

‘Bankslapers’ worden ze genoemd. Ze voldoen niet aan de voorwaarden van op Goeree-Overflakkee werkzame hulpverlenende organisaties. De dichtstbijzijnde opvang is in Spijkenisse, een voorziening met een gigantische wachtlijst.

Tja, waar kun je dan terecht? Op de bank bij een van je lotgenoten, in een schuurtje of in een auto. Dan slaap je hier, dan slaap je daar. Bjørn Noordzij, een van de initiatiefnemers voor de opvang in Dirksland, heeft het over het informele netwerk. “Ze proberen elkaar te ondersteunen en te helpen, waardoor ze lang buiten de reguliere hulpverlening blijven en de problemen toenemen. De jongeren komen in een overlevingsmodus en doen dingen die niet verstandig zijn. Het netwerk is een soort familie ..