Weercolumn: Hondsdagen vervroegd

Juni is een zeer warme maand geworden met ook op de Eilanden een gemiddelde temperatuur die 2 graden boven de norm lag. Veel warmer werd het eigenlijk nooit in juni. Regionaal was de maand soms extreem nat zoals in sommige delen van het noorden van Noord-Holland waar op enkele stekken 200 millimeter water viel. Ook op de grens met Zuid-Holland viel soms tot ruim 150 millimeter juniwater. Vaak viel heel veel water in zeer korte tijd.

Het huidige weerbeeld dat gekenmerkt wordt door nogal zompig weer gaat nog even voort. De buienkansen zijn inmiddels even afgenomen, maar de komende dagen nemen deze weer toe. De kans op geheel droog weer op zowel zaterdag als zondag is niet groot op Flakkee. Het weer dezer dagen heeft wel iets weg van het patroon tijdens de hondsdagen. Deze periode wordt vaak gekenmerkt door zwoel weer met een kans op regen/onweersbuien. Deze vochtige warmte valt dit jaar extra op en heeft dan ook te maken met de allerminst droge voorgeschiedenis. Mocht er nog hitte komen in juli en die komt vast en zeker, hebben we een relatief voordeel dat het kwik niet enorm uit de band springt naar 40 graden of iets meer. In het lange aanvoertraject vanuit het zuiden is de grond namelijk nog niet volkomen uitgedroogd. Mocht de hitte onze kant op gaan komen wordt een deel van die opstomende Zuid-Europese lucht gebruikt voor de verdamping van de nog vochtige velden. En dat kost energie (gevolg: enige afkoeling over de hele linie en geen extreme warmte).

Tijdens het eerste juliweekend nadert een depressie Ierland en Engeland. Blijft deze treuzelen in dit gebied, dan zijn we in ons land vertrokken voor een licht wisselvallig en nog steeds enigszins warm weerbeeld. Vooral op zaterdag kan het voor een buiengebied uit nog vrij warm worden met een hoogste temperatuur richting de 25 graden. Vooral later op zaterdag en ook op zondag is er weer een buienkans. De wisselvalligheid houdt het grootste deel van de komende week aan. Gewoon Hollands zomerweer krijgen we dus. Pas rond 10 juli is er een wat grotere kans op warmer weer met (hoog)zomerse temperaturen. Of de wisselvalligheid dan goeddeels verdwijnt is allerminst zeker.