Afbeelding

Opinie: Jongeren wonen steeds vaker en langer thuis

Het ligt natuurlijk voor de hand om meteen naar de huizenmarkt te wijzen. En die vormt inderdaad een groot deel van het probleem. Een huis kopen of huren is er voor jongeren meestal niet bij, gezien de extreem hoge (huur)prijzen. Als er al huizen worden bijgebouwd, worden ook die tegen ‘marktconforme prijzen’ verkocht of verhuurd. Op zich heel logisch, maar vaak nog altijd onbetaalbaar voor een pasgetrouwd stel. En dus blijven jongeren steeds vaker en langer bij pa en/of ma wonen.

Toch zijn er ook andere signalen uit de samenleving. Waar jongeren vroeger zo snel mogelijk het huis uit wilden, is dat nu wel anders. Je ouders waren vroeger echt de baas en jongeren hadden zich daarnaar te schikken. Er zijn zelfs verhalen van ouders die hun kind van 18 op subtiele of minder subtiele manieren duidelijk maakten dat het toch echt tijd was om een eigen plekje te zoeken. Zoiets kwam overigens vooral vaak in grotere gezinnen voor.

Het huis uit gaan betekende voor jongeren én hun ouders ‘vrijheid’. Tegenwoordig is de verhouding tussen ouders en hun volwassen kinderen vaak een stuk anders. Jongeren mogen meer, ze krijgen vaak veel meer vrijheid om te doen en laten wat ze willen. Als er dan ook nog voor je wordt gezorgd, is de behoefte om op jezelf te gaan wonen ook minder groot.

En laten we eerlijk zijn: veel ouders van nu vinden het eigenlijk ook wel gezellig als hun kroost nog thuis woont. Natuurlijk zijn er ook nadelen. Jongeren hebben nu eenmaal de neiging het ouderlijk huis als een soort hotel te zien en hun ouders als personeel. Maar zolang de relatie tussen ouders en kinderen goed is, kan het voor beide partijen prima werken. Helaas hebben we in Nederland steeds meer gebroken gezinnen. Dan is het voor een alleenstaande ouder wel zo gezellig als je volwassen kind nog thuis woont. Meer jongeren die thuis wonen betekent ook minder druk op de huizenmarkt.

Er zijn dus best veel voordelen te benoemen bij het feit dat jongeren langer thuis wonen. Toch is het goed als kinderen op eigen benen leren staan. Hoewel het niet altijd even fraai is wat er in studentenhuizen allemaal gebeurt, leren jongeren juist daar wel voor zichzelf te zorgen, verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen daden en de waarde van de ‘dingen des levens’ beter te begrijpen, zowel materieel als immaterieel.