In de file voor de Haringvlietbrug zal de komende jaren meer regel dan uitzondering zijn. (Foto: Eilanden-Nieuws)
In de file voor de Haringvlietbrug zal de komende jaren meer regel dan uitzondering zijn. (Foto: Eilanden-Nieuws)

Komende jaren met 50 km/u over de Haringvlietbrug

Algemeen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De komende jaren kunnen automobilisten nog maar met 50 km/u en over één rijstrook over de Haringvlietbrug. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat besloten. De maatregel is volgens Rijkswaterstaat nodig om de veiligheid van zowel de weggebruikers als de scheepvaart tot 2023 te garanderen. Dan staat een renovatie van de brug ingepland.

“Het rijdek van de brug bestaat uit aluminium platen, die met klemmen aan de klep van de brug zijn bevestigd”, aldus Rijkswaterstaat. “Het gaat om 210 platen en 700 klemmen. De klemmen trillen los door het verkeer dat over de brug rijdt. De sterkte van de trillingen wordt bepaald door de hoeveelheid verkeer, het gewicht van het (vracht)verkeer en de snelheid waarmee het verkeer over de brug rijdt. Er zijn nieuwe klemmen ontworpen en aangebracht die beter bestand zouden moeten zijn tegen de trillingen, maar deze leveren niet het gewenste resultaat.”

Eenmaal per week wordt de brug bij uitzondering gedraaid na inspectie, aldus Rijkswaterstaat. “Wekelijkse inspecties en aandraaien van de klemmen volstaan niet meer. Zonder aanvullende maatregelen wordt de kans steeds groter dat er een klem of plaat loskomt van de brug. Dit levert een potentieel gevaar op, niet alleen voor de scheepvaart, maar ook voor het wegverkeer.”

Onderzochte opties

Rijkwaterstaat laat weten naast een herontwerp van de klemmen ook een aantal andere opties te hebben onderzocht om de bevestiging van de klemmen te verbeteren of om op een andere manier de levensduur van de brug te verlengen. “Er is onder andere gekeken naar vervanging van het aluminium rijdek door een houten rijdek en naar de aanleg van een tijdelijke vaste brug. Dit heeft geen kansrijke oplossingen opgeleverd die snel zijn te realiseren. Snelheid is wel belangrijk, omdat het om een acuut probleem gaat en de brug naar verwachting pas over twee jaar voorzien is van een nieuwe klep. Bovendien kosten deze alternatieven fors meer dan de huidige maatregel. De kosten voor de snelheidsverlaging, exclusief mobiliteitsmaatregelen, worden geschat op circa 5 miljoen euro.”

Rijkswaterstaat verwacht dat de trillingen in de klep van de brug zullen verminderen door het verlagen van de maximum snelheid op de brug. Of deze maatregel het lostrillen van de klemmen helemaal voorkomt, is nog niet duidelijk. Rijkswaterstaat laat weten het effect van de maatregel te monitoren. “Als de maatregel effectief blijkt te zijn, dan kan de brug mogelijk weer vaker bediend worden voor de hoge scheepvaart. Op dit moment is er voor hoge scheepvaart slechts een opening per week, direct volgend op een inspectie van de klemmen. Bij onvoldoende resultaat kunnen extra maatregelen nodig zijn.” (Tekst loopt door onder de foto)


Het beweegbare deel van de Haringvlietbrug is vanaf begin 2023 einde levensduur en kan dan niet meer veilig bediend worden voor de hoge scheepvaart. De voorbereiding om de klep van de Haringvlietbrug te vervangen is in volle gang. Volgens de huidige planning wordt de klep van de Haringvlietbrug medio 2023 vervangen en voorzien van nieuwe systemen voor de bediening, besturing en bewaking van de brug. De Haringvlietbrug zal tijdens de vervanging van de klep meerdere weken gestremd zijn voor het wegverkeer. Het vaste deel van de brug en de A29 worden na 2025 gerenoveerd.

Files

De snelheidsverlaging en het afsluiten van één rijstrook heeft grote gevolgen voor het verkeer, ook van en naar Goeree-Overflakkee. Het zal leiden tot forse files op de A29 en de A16 (uitwijkroute), zeker met de aankomende zomervakantie in het achterhoofd. “Door een pakket aan mobiliteitsmaatregelen kan de hinder enigszins worden beperkt. Een deel van het verkeer wordt hierdoor een alternatief geboden of gaat buiten de spits reizen.” Op de vraag welke alternatieven dat zijn, kon Rijkswaterstaat niet op tijd antwoord geven. De extra reistijd rond de Haringvlietbrug tijdens een avondspits op een werkdag kan volgens Rijkswaterstaat uitkomen op ongeveer 30 minuten.

“Wil de maatregel effect hebben, dan is handhaving essentieel”, aldus Rijkswaterstaat. “Omdat de snelheid van 50 km/u per uur niet past bij het wegbeeld van een autosnelweg, zullen automobilisten zich hier niet aan houden als er alleen borden staan. Mede op advies van de politie wordt de inrichting van de weg daarom aangepast door op en rond de brug per rijrichting van twee naar één rijstrook te gaan. 

De snelheidsverlaging wordt op dit moment voorbereid. Dit duurt naar verwachting twee tot drie weken. Tot die tijd blijft de brug intensief gemonitord, waarmee de brug veilig gebruikt kan blijven worden. “De verkeers- en mobiliteitsmaatregelen moeten worden uitgewerkt en de afstemming met gebruikers van de brug en brancheorganisaties vraagt tijd. Dit geldt ook voor het organiseren van de handhaving samen met de politie.”