Het Spuiplein in Middelharnis (Foto: Wim van Vossen).
Het Spuiplein in Middelharnis (Foto: Wim van Vossen).

Snellere route naar herinrichting Spuiplein nog niet definitief

Het gaat hier om de bouw van 32 woningen (16 appartementen en 16 huizen op rij). Geen sociale koop- en huurwoningen, het herinrichten van het plein, het aanleggen van een alternatief parkeerterrein aan de Sommelsdijkse Havendijk en het realiseren van een nieuwe voetgangersverbinding tussen dit parkeerterrein en het centrum. Dit project moet gefaseerd aangelegd worden omdat de werkzaamheden aan het Spuiplein pas kunnen starten als het alternatieve parkeerterrein gerealiseerd is. Met een besluit over de grondexploitatie en het bestemmingsplan kan daadwerkelijk met het proces gestart worden.

Door de onderzoeken eerder uit te voeren kan de doorlooptijd van het project met zeker een half jaar worden verkort. In tijden van stijgende bouwkosten is dat een wenselijke inkorting, zo vermeldde het college in het raadsvoorstel. Ook gelet op de vraag naar woonruimte is het versnellen van woningbouwprojecten gewenst. Een deel van de onderzoeken is ook bruikbaar wanneer, als gevolg van inspraak of een gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan, het plan nog wijzigt. Voorbeelden zijn de kosten voor het inmeten van het terrein, een flora-en fauna onderzoek en een bodemonderzoek. Deze onderzoeken zijn ook bruikbaar bij een andere invulling van het plangebied.

Planning

Verwacht wordt dat er eind dit jaar een raadsvoorstel ligt over het vaststellen van het bestemmingsplan en de grondexploitatie. Nadat het bestemmingsplan in werking is getreden, kunnen de werkzaamheden aan de Sommelsdijkse Havendijk direct beginnen. Na oplevering van het parkeerterrein kan het plangebied Spuiplein bouwrijp worden gemaakt. Daarna kan de woningbouw starten en kan het Spuiplein definitief worden ingericht. "Dat er iets aan het Spuiplein moet gebeuren is duidelijk", stelde de PvdA, "maar of dat met deze ontwikkeling moet is de vraag". Ook ABB had zorgen: "Is deze aanpak wel verantwoord?" Andere fracties drongen aan op voldoende groen. Wethouder Markwat gaf aan dat het aantal parkeerplaatsen in het project met 50 stuks wordt uitgebreid. Er waren vragen over de samenhang met de gebiedsvisie en het bestemmingsplan. Zwerus was tegen het voorbereidingsbudget. Bouw woningen in andere kernen gaf hij aan. Op 1 juli wordt in een dialoogbijeenkomst nadere informatie verstrekt op nog openstaande vragen.