De Goede Reede in Stellendam (Foto: Jaap Ruizeveld).
De Goede Reede in Stellendam (Foto: Jaap Ruizeveld).

Zoektocht naar locaties huisvesten arbeidsmigranten op het eiland

Het is geen gemakkelijk onderwerp. Dat bleek al snel bij de beraadslagingen. De fracties toonden zich niet happy met het beleidsplan. Sterker nog, er klonken opmerkingen als 'Terug naar de tekentafel', 'inhoud bijschaven', 'nog een extra inzet voor overleg met stakeholders', 'het beleid moet handen en voeten krijgen', 'er is nog veel onduidelijk en deze versie is niet rijp voor besluitvorming' en 'richtlijnen ontbreken”. Wethouder Markwat zette de verdediging in, maar drong er wel op aan niet te veel tijd te verspelen omdat dit tot ongewenste vertragingen in uitvoering zal leiden. Er moet ook nog een hobbel met de provincie recht worden gestreken, omdat het gekozen beleidskader niet in overeenstemming is met het huidige provinciale ruimtelijke beleid. Dat zal dus nog moeten worden afgestemd.

Wel was er een grondslag om verder te gaan. Van den Berg (CU) en Van Oorschot waren blij dat er stappen zijn en worden gezet, maar dit document lijkt op knip- en plakwerk met veel onduidelijkheid. "Heb oog voor de migranten en zoek de balans", was hun oproep. Er was vooral zorg voor invulling in de buitengebieden en de aangegeven mogelijke verdeling van huisvestingsaantallen over locaties op het eiland. Tot een eindpunt kwam het deze avond niet. In juli net voor het zomerreces moet echter de knoop worden doorgehakt.

Problemen

Binnen de huidige dorpskernen zijn geen mogelijkheden voor nieuw te realiseren huisvesting voor de arbeidsmigranten. Eenvoudig niet omdat bouwlocaties ontbreken. In de toelichting bij het raadsvoorstel staat dat de vraag naar woningen blijft toenemen en dat landelijke regio’s zoals Goeree-Overflakkee steeds meer in trek komen om ‘dorps’ te wonen. Door Public Results is onderzocht of huisvesting op gemengde bedrijventerreinen mogelijk zou kunnen zijn, maar de gemeente heeft een tekort aan bedrijventerreinen. Een ander aspect is kamergewijze verhuur, maar dat is door de raad aan banden gelegd. Via vergunde verhuur zou dit overigens hooguit 100 plaatsen kunnen opleveren.

Inventarisatie

Na inventarisatie van recreatieterreinen op grond van de Kadernota revitalisering recreatieparken zijn motel De Goede Reede in Stellendam en Koningspleisterplaats in Goedereede in beeld (mogelijk 170 plaatsen). Gezien de grote behoefte aan huisvesting bij agrarische bedrijven, bestaat een voorkeur voor deze optie voor het gehele eiland. Het zou dan moeten gaan om huisvesting voor maximaal 40 personen per bedrijf, tenzij kan worden aangetoond dat een groter aantal noodzakelijk is voor de (eigen) bedrijfsvoering en sprake is van goede woon- en leefomstandigheden. Aandachtspunt is het beperken van de afhankelijkheid van de arbeidsmigrant van de werkgever en het voorkomen van uitbuiting. Om in de resterende huisvestingsbehoefte te voorzien, zou de realisering van drie locaties in het buitengebied met een grootte van 150 tot 200 plaatsen per locatie in overweging kunnen worden genomen. Dit is weer afhankelijk van initiatieven die worden ingediend en de mate waarin agrariërs bij het eigen bedrijf arbeidsmigranten kunnen en willen huisvesten.

Draagkracht

Het gaat om een flink aantal te huisvesten arbeidsmigranten op ons eiland en spreiding over de gemeente is gewenst. Zeker ten aanzien van de draagkracht van de kernen en de economische activiteiten. Dat op een rij zettend: rond 250 plaatsen voor de westkant van het eiland, waarvoor zoals gemeld mede De Goede Reede en Koningspleisterplaats zouden kunnen worden aangewend. In het midden van het eiland moet gezocht worden naar een locatie met 200 plaatsen en in het oosten dan nog 400 plaatsen. Nieuw te realiseren huisvesting voor arbeidsmigranten is alleen mogelijk op basis van een door de gemeente verstrekte tijdelijke of permanente omgevingsvergunning. De daadwerkelijke uitvoering ligt bij werkgevers en uitzendbureaus. Uit het voorbereidende onderzoek bleek dat er het jaar rond op het eiland 860 arbeidsmigranten werken. Er ligt een huisvestingsopgave voor 1000 arbeidsmigranten (exclusief seizoenswerk) en tot 2025 kan gerekend worden op verdere groei.