Afbeelding

Debat over verplaatsen markt verschuift naar komende dinsdag

Er is rond het markt-onderwerp veel deining en emotie en het is daarom goed om de laatste reacties aan de vooravond van het debat van dinsdag alvast op een rij te zetten. Te beginnen met de brief van de Vereniging Dorpsraad Sommelsdijk, die de raad vraagt het besluit niet te honoreren (zie ook Eilanden-Nieuws van afgelopen dinsdag 15 juni, red.). Het bestuur van de dorpsraad is boos over de wijze waarop het besluit is tot stand gekomen. Verwezen wordt naar het coalitieakkoord 2018-2022 waarin staat dat de weekmarkt op woensdag behoort tot het culturele erfgoed van de dorpskern Sommelsdijk. Aan het college wordt gevraagd het besluit in te trekken. In haar raadsbrief geeft het college aan op welke gronden zij het verplaatsingsbesluit heeft genomen en zij verwijst anderzijds ook naar de positieve signalen over het functioneren van de markt op de huidige locatie. Maar Sommelsdijk was en is in heel grote meerderheid niet blij met de verhuizing.

Moties

Reden genoeg dus voor de fracties om hun woordje te doen. Gezamenlijk of individueel hebben zij stellingen betrokken in moties die dinsdag 22 juni aan de orde komen. SGP, VVD en CDA dienen een gezamenlijke motie in waarin het college wordt gevraagd het besluit tot definitieve verplaatsing vooralsnog niet uit te voeren. De partijen willen handen en voeten geven aan participatie door andere partijen (dorpsraad Sommelsdijk, Culturele Raad, Societeit Rethorica en inwoners) om alsnog hun inbreng te laten geven over de locatie van de markt. Men wil geen uitvoering geven aan een definitieve verplaatsing van de markt voordat er een concreet uitgewerkt plan is voor een alternatieve invulling van de Voorstraat in Sommelsdijk dat recht doet aan de wensen van de participanten en het culturele erfgoed.

Tijdelijke verplaatsing

Johan de Vos (VKGO) spitst zijn vragen onder andere toe op het feit dat er in de coronafase alleen marktkramen in de Nieuwstraat stonden in de foodsector en dat er flinke omzetstijgingen waren. "Waaruit blijkt een onderscheid in omzet tussen de kramen die in genoemde periode met beperkingen stonden in Sommelsdijk en Middelharnis?", wil hij weten. "Waaruit blijkt dat het college afdoende heeft onderzocht of er meer ruimte is te creƫren in Sommelsdijk door het gebied aan de Voorstraat uit te breiden en waarom neemt het college het besluit om de markt definitief te faciliteren op de Nieuwstraat in Middelharnis zonder dit vooraf voor te leggen aan de gemeenteraad? Dit in tegenstelling tot wat de raad aangaf dat het om een tijdelijke verplaatsing zou gaan."

Geloofwaardigheid

ABB zal een motie indienen waarin het college wordt gevraagd te onderzoeken op welke wijze de brandveiligheid rondom de weekmarkt in Sommelsdijk zou kunnen worden verbeterd. ABB stelt dat de weekmarkt, zodra de coronamaatregelen dit toelaten, terug moet naar Sommelsdijk en dat er geen investeringsbudget moet komen voor het plaatsen van marktkasten voor de locatie aan de Nieuwstraat te Middelharnis. Handhaving van de weekmarkt in Middelharnis gaat ten koste van de geloofwaardigheid van het gemeentebestuur vanwege toezeggingen dat de markt zou terugkeren.

Themamarkten

In de informatieve raadsbrief geeft het college aan dat met de kennis van nu moet worden geconcludeerd dat de markt in de Voorstraat/Marktveld te Sommelsdijk niet meer veilig kan worden uitgevoerd en de gemeente genoodzaakt is om tot andere inzichten te komen. Wel zullen er mogelijkheden worden onderzocht om enkele keren per jaar een themamarkt te houden zoals een markt voor streekproducten, een geraniummarkt in het voorjaar zoals die er jaren was in de Voorstraat, een kunstmarkt en een historische markt (samen met het Streekmuseum) of andere activiteiten. Dinsdagavond 22 juni volgt de ontknoping van dit onderwerp.