(Foto: Topview Luchtfotografie).
(Foto: Topview Luchtfotografie).

Raad steunt nieuw voorkeursrecht gemeente op percelen bij Fort Prins Frederik

Het gemeentelijk voorkeursrecht voorkomt dat een andere partij zich in het gebied een positie verschaft. Het beoogd effect is dat de gemeentelijke rol wordt versterkt bij de transformatie van het plangebied. De gemeente gaat toewerken naar cultuurhistorische functies en dagrecreatie, met bijbehorende voorzieningen.

Ook werd donderdagavond de structuurvisie Fort Prins Frederik aangenomen. Hiermee wordt de beleidsvisie op de ontwikkeling van het historische Fort en de concrete mogelijkheden voor de individuele kavels vastgelegd. Onder begeleiding van externe adviseurs van Coup & Hylkema is begonnen met het zoeken naar toekomstige functies en exploitanten voor de historische vestingwerken. Dit traject is nog niet afgerond en dus is het nu nog niet mogelijk dit concreet in een bestemmingsplan te regelen. Verwacht wordt dat het plan in ontwerp wel in de eerste helft van het jaar ter inzage kan worden gelegd.

Doorontwikkelen

Alle fracties waren positief over de doorontwikkeling richting een goede exploitatie. VKGO (Heintjes) deelde een compliment uit: "We gaan de goede kant op met het herstel van het fort." Kievit (SGP) sprak van een helder document. CDA noemde de inspraakreacties in het proces positief. "Open en toegankelijk, nu op zoek naar een exploitant." Wethouder Markwat verwacht dat die positie eind dit jaar kan worden ingevuld. Vreugde (VVD) en Van der Meer (EVV) gaven een positief signaal, maar lieten weten dat toch ook voorzichtigheid geboden is en blijft ten aanzien van de PM-posten.