Schriftelijke vragen over haven, Slikken en opstalrecht energiepark

Jaap Ruizeveld

De ChristenUnie (Bert Tuk) sneed de aanpak aan van ondermijning in de zeehavens. Tuk wil weten of het college de mening deelt dat ook de Stellendamse haven vatbaar is voor verschillende ondermijnende vormen van criminaliteit zoals drugscriminaliteit en mensensmokkel. "Is het college bereid zich ervoor in te zetten dat de gemeente Goeree-Overflakkee zich aansluit bij een Noordzeehaven-aanpak en daarover op korte termijn met het ministerie van Justitie en Veiligheid in gesprek gaat?"

Afsluiting Slikken

Addy Rijerkerk van de VVD wil van het college weten waarom het strandje van de Slikken van Flakkee bijna het hele jaar niet per auto bereikbaar is. "Als dit te maken heeft met vandalisme, is afsluiten dan het beleid in plaats van handhaven?", wil het raadslid weten. De weg wordt opengesteld voor autoverkeer van 10 juli tot en met 5 september. Rijerkerk wil weten of het mogelijk is deze periode te verruimen, zodat inwoners en bezoekers langer kunnen genieten van het strandje, waarom (niet) en hoe een en ander in andere jaren geregeld was.

Duurzaamheid

De fractie Vitale Kernen wil weten waarop het gebaseerd is dat het college een gederfde retributie opstalrecht van € 50.000 per jaar ontvangt van Energiepark Haringvliet Zuid en over hoeveel jaar zich dat uitstrekt. "Deelt het college de mening van VKGO dat als de gemeente mede-eigenaar zou zijn van opgestelde windmolens op het eiland, de gemeente de bedrijven die willen verduurzamen, zoals nu actueel binnen de agrarische sector, zou kunnen faciliteren door het direct of indirect leveren van stroom", zo wil Willy Heintjes van VKGO weten. "En heeft het college een positieve grondhouding aangenomen richting initiatiefnemers om meer windmolens dan de 225 MW mogelijk te maken?" In de toelichting stelt de VKGO-fractie dat zij gepleit heeft om als gemeente te participeren in de exploitatie van de opgave windenergie in het gebied De Noordrand, omdat de gemeente destijds vrij eenvoudig grondpositie kon verwerven. Het initiatief, exploitatie, winsten en regie zijn nu in handen van enkele boeren in het gebied.