Nipte meerderheid voor onderzoek naar haalbaarheid oostelijke randweg

Er waren geen nieuwe feiten en of omstandigheden na de vorige vergadering waarin de stemmen met 14-14 staakten en dus gaven de raadsfracties in feite nu nog hun toelichtende stemverklaring op het collegevoorstel om een haalbaarheidsonderzoek (kostenraming 100.000 euro) in te stellen voor aanleg van een Oostelijke Randweg. Een onderwerp dat de gemoederen - ook buiten de online raadszaal - flink bezighoudt. Uitmondend in het aanbieden door de werkgroep Nieuwe Waterweg van een petitie met 1364 handtekeningen. Tegen een Oostelijke Randweg en tegen bomenkap.

Wel was er in de raad van 20 mei een duidelijke tekstwijziging in het oorspronkelijke voorstel aangebracht. Verwoord in een amendement van de SGP dat toen met 18-10 stemmen werd overgenomen. Onduidelijkheid moest uit de tekst verdwijnen. De raad spreekt slechts uit dat een eventuele extra ontsluiting van Sommelsdijk en Middelharnis aan de oostkant moet worden gezocht en dat daarom de haalbaarheid van een oostelijke ontsluiting moet worden onderzocht. Na het haalbaarheidsonderzoek moet de gemeenteraad nog ten volle de vrijheid hebben om een gefundeerd besluit te nemen over het wel of niet aanleggen van een oostelijke randweg. In genoemde raadsvergadering van 20 mei had ook het CDA een amendement ingediend waarbij gevraagd werd om inzicht in mogelijkheden voor een beperkt pakket maatregelen met herinrichting van de Langeweg en micromaatregelen. Maar de fractie trok dit amendement toen op het laatst in.

Participatie

Daarnaast ligt er een klemmend advies van ondernemers Middelharnis Centrum (BIZ-bestuur) om een politiek besluit te nemen waarmee men toekomstgericht kan omgaan. De gemeente worstelt in een zoektocht naar een transparant proces waarin burgerparticipatie een belangrijk item is, maar waar beslist niet iedereen zijn of haar zin kan krijgen. De verkeersproblematiek moet voor de toekomst worden aangepakt en het haalbaarheidsonderzoek dat nu groen licht kreeg zou daarin, naast afweging van ook nog andere aspecten, richtinggevend een bijdrage kunnen leveren. Helderheid scheppen om uiteindelijk een afgewogen besluit te kunnen nemen is nu het devies.

Herhaling

De fracties hadden donderdagavond allemaal weer hun standpunten die al eerder waren gepresenteerd. "Laten we geschiedenis schrijven en een besluit durven nemen", zei de VVD. "Wij respecteren de rapporten." "Een ideale oplossing is er niet", verwoordde de ChristenUnie die op basis van realiteit, beschikbare feiten, rapporten, luisteren, financiƫn, voortschrijdend inzicht, toekomstperspectieven, milieu, ingrepen op de natuur en cultuur en gezondheid zich evenals het CDA niet in het voorstel kon vinden. ABB, Groep Jan Zwerus, EVV en PvdA sloten zich bij deze opstelling aan. Een aandachtspunt dat opnieuw aan de orde werd gesteld was de 'koppeling' aan woningbouwontwikkeling. Bouw huizen in andere (kleine) kernen was een onderschreven credo.