Afbeelding

Hugo: "Ik heb friet gebakken voor alle geslaagde leerlingen"

"Ik vond het niet echt spannend om examen te doen’’, aldus Hugo Paagman (16). "Nu heb ik een eigen frietkar, dus in de vakantie voor de examens had ik genoeg afleiding om geen spanning te hebben." Toch begon het een beetje te kriebelen toen de toetsen steeds dichterbij kwamen. "Misschien kwam dat ook wel omdat ik misschien iets te laat begon met leren."

De examens zelf waren prima te doen. Alleen de lengte viel wat tegen. "Het duurde wel lang telkens. Na tweeënhalf uur merk je dat je concentratie wat minder wordt." Vooraf had hij via een website samenvattingen gekocht van vakken uit zijn profiel. Die nam hij door voorafgaand aan de examens. Met iets van een grijns: "Maar ik kan niet zeggen dat ik twee weken voor het examen al begonnen ben te leren." Toch kwam het allemaal goed. Alleen voor geschiedenis had hij een 2.9 ("daar heb ik altijd al moeite mee gehad, het zijn zulke lange lappen tekst"), maar verder waren al zijn vakken prima voldoendes. Zeker de vakken die hem liggen, economie en bedrijfseconomie, gingen goed: daar haalde hij respectievelijk een 8.2 en een 7.5 voor. Hij is tevreden. "Ik heb niks weg hoeven strepen."

Met z’n familie heeft hij het al gevierd. Veel tijd had hij die dag verder niet. "Samen met een vriend heb ik een frietkar en we waren door school gevraagd of we die avond bij het ophalen van de diploma’s friet wilden bakken. Dus dat heb ik nu twee keer gedaan, voor alle leergangen van school." Dat dit werd gewaardeerd, blijkt wel uit het feit dat de rector hem alvast ook voor volgend jaar heeft gevraagd. "Aan de ene kant zal ik de Prins Maurits wel gaan missen. Aan de andere kant kan ik nu echt iets gaan doen waar mijn interesse ligt. Op de middelbare school heb je allerlei vakken, ook die je niet interessant vindt."

Op bed

Veel last van de online lessen heeft hij niet gehad. "Vond het eigenlijk wel prima, nu kon je lessen vanuit huis volgen. En huiswerk maakte je toch al thuis." Hij merkte wel dat er niet zoveel druk op lag om de lessen te volgen. "Je kon op je bed blijven liggen en zo de les volgen. Bij wijze van spreken dan, he?" Voor een studie zocht hij iets gericht op de praktijk. Eigenlijk wilde hij de hotelschool in Maastricht gaan doen, maar daar kwam hij niet door de selectie heen. Dus nu wordt het Sales & Accountmanagement aan de Hogeschool Rotterdam.