Afbeelding

Eliëtte: "Ik dacht dat ik niet hoger dan een drie zou hebben"

Ze was netjes op tijd begonnen met leren, zoals ze altijd deed op de Prins Maurits. Toch viel ook het examen Nederlands wat tegen. "Ik vond het niet zo moeilijk, maar toen ik 'm zelf na ging kijken had ik toch best veel fouten." Bij wiskunde raakte ze in enige tijdnood, maar die ging wel goed. Ze haalde daar uiteindelijk een zeven voor. "Een dikke prima." Maar verder was het dus spannend of ze het ging halen. "Ik was gaan rekenen en ik had het óf net wel óf net niet gehaald." Nagelbijten dus.

Op de dag dat de uitslagen bekend worden gemaakt, werd ze om half drie gebeld. "Als je het niet gehaald hebt, wordt je vóór drie uur gebeld, dus ik schoot gelijk in de stress." Dat was niet nodig. De teamleider belde met het verlossende telefoontje: als ze biologie wegstreepte, een vak waar ze niet erg goed in is, had ze het gehaald. Daar hoefde ze niet lang over na te denken. Lachend: “Nou, zei ik meteen, streep maar weg.’’

Cijferlijst

Op dat moment zat ze in quarantaine. "We hebben het dus alleen in het gezin kunnen vieren, en familieleden kwamen soms iets langsbrengen. Jammer genoeg kon ik dus niet m’n cijferlijst ophalen op de Prins Maurits, ik had graag m’n klasgenoten gezien." Ook het examenuitje werd geannuleerd door het rondwarende virus. "Met het examen zelf heb ik geen last van de maatregelen gehad. Je zit uit elkaar, maar dat heb je normaal natuurlijk ook." In juli is de diploma-uitreiking, daar hoopt ze wel bij te zijn.

Ze heeft genoten op de PM. "We hadden veel opdrachten, maar het was wel heel gezellig. Ik heb goede vriendinnen kunnen maken. En de leraren waren ook prettig. Ze gaat het dus wel missen, maar ze is ook toe aan iets nieuws. In haar geval is dat de opleiding Social Work aan de Christelijke Hogeschool Ede. "Ik wilde sowieso iets gaan doen waarbij je mensen helpt. Werken met kinderen leek me ook leuk, maar het lesgeven zelf minder." Ze gaat op kamers, iets wat ze al geregeld heeft. "Ja, weer iets heel anders. Ik heb er zin in!"