Weercolumn: Vrijdag buien en koeler

Juni presteert ver bovenmaats qua zomerweer en vooral de riante temperaturen gooien hoge ogen. Tot en met half juni ligt de gemiddelde temperatuur ruim twee graden boven de norm en de eerste junihelft is daarmee nog nooit zo warm geweest in Nederland. Met een wat minder warm vooruitzicht vanaf vandaag zal deze maand desondanks als warm de boeken ingaan straks. De eerste junihelft was nota bene ook record zonnig in het ganse land.

Na een zeer warme woensdag (inclusief hoge nachttemperatuur rond 18 graden) werd het op donderdag weer voluit tropisch met hoogste temperaturen richting 33-34 graden in het land. Op de Eilanden was het te doen met een verkoelende zeewind en slechts 24 graden. Juni geeft weliswaar die warmte af, maar een kenmerk van de eerste zomermaand is ook dat het regelmatig snel instabieler kan worden in de atmosfeer. Vrijdag tot en met het weekend vallen er regelmatig enkele onweersbuien. Zaterdag is het wel nagenoeg droog en vrij fris.

Op vrijdag en vooral zaterdag is dus het aanmerkelijk minder warm met maxima die niet meer tot de 20 graden reiken (zaterdag) Zondag kan het tijdelijk weer even zomers warm worden als de wind even teruggaat naar het zuiden. Dan wordt de atmosfeer alweer zwoelwarm vanwege een hoge relatieve luchtvochtigheid.

Ook de komende week blijft Nederland voorlopig bivakkeren in het gebied tussen de zeer warme tropenlucht boven het Europese continent en de veel koelere oceaanlucht ten westen van ons op de Noordzee en de oceaan. Het weerbeeld dat erbij hoort kenmerkt zich door inderdaad zo nu en dan een buienstoring, maar ook flinke zonnige dagdelen.

De temperaturen blijven op een prima peil. Vrij milde nachten worden afgewisseld met dagdelen die gemakkelijk 20 tot 23 graden geven. De neerslagsommen en - verdelingen zijn niet heel secuur aan te geven deze keer. Doordat de regen regelmatig uit kortdurende buien valt, kan er bij Middelharnis een bak water komen terwijl het in Goedereede nagenoeg droog blijft of andersom. Dit soort plaatselijke buien hadden we al eerder in juni en deze blijven ook de rest van deze zomer weersbepalend.