Afbeelding
Foto:

Voor u gelezen: Fietsen door Florida

Onderweg geniet hij van het bijzondere landschap, de verschillende mensen die hij ontmoet en leert hij zichzelf steeds beter kennen. Peyton ondergaat kleine en grotere tegenslagen tijdens de reis maar herpakt zich steeds weer. De hulp die hij onderweg krijgt van vriendelijke mensen neemt hij dankbaar aan. Op zijn beurt helpt hij andere mensen die op zijn pad komen.

Muskieten en cola

De belevenissen van Peyton worden levensecht beschreven. De schrijfster weet de omgeving waarin Peyton fietst tot leven te brengen door de rake beschrijvingen. Je fietst in gedachten met Peyton mee en ziet het allemaal voor je. De geuren van de bloeiende bloemen, de schittering van het water van de oceaan, de stoffige hobbelige fietspaden, het rijden langs drukke hoofdwegen en de smaak van cola en hamburgers aan het einde van een lange fietsdag. Onderweg doet Peyton overal klusjes om geld te verdienen voor het vervolg van zijn reis. De meest kleurrijke types komt hij tegen, van een alligatorhoedster tot fietsendief en van een gokverslaafde autocoureur tot de verpleegster van een marinebasis die hem verzorgt na een koortsaanval, opgelopen na de aanval van een zwerm muskieten.

De reis die hij maakt wordt steeds meer een ontdekkingstocht naar zichzelf en naar zijn vader. Kate, de moeder van Peyton, maakt op haar beurt ook een reis. Ze rouwt om het verlies van haar man en gaat in haar herinnering terug in de tijd. De fietstocht die haar man Marshall lang geleden maakte speelt een belangrijke rol in hun eerste ontmoeting. Hoe dat precies zit wordt gaandeweg het verhaal duidelijk. De rouw van Kate om haar man worden invoelbaar beschreven.

Fietskilometers en volwassen worden

Liefde, verlies en het proces van volwassen worden zijn belangrijke thema’s. Peyton wordt door de fietstocht, die prachtig is maar tegelijkertijd ook vol ontberingen zit, steeds meer volwassen.

Naast de roadtrip die Peyton maakt krijg je een inkijkje in de geschiedenis van zijn welgestelde familie. De Tweede Wereldoorlog heeft diepe sporen nagelaten in het leven van vader Marshall die diende als militair in het geallieerde leger. De gevolgen hiervan worden duidelijk in de naoorlogse jaren als Marshall alcoholverslaafd raakt.

Een kanttekening bij dit verhaal is dat sommige gebeurtenissen en ontmoetingen onderweg een beetje te toevallig zijn of soms onwaarschijnlijk overkomen. Toch past dit ook wel weer binnen de dromerige zonnige sfeer van deze roadtrip.

De wereld een beetje mooier achterlaten leerde Peyton van zijn ouders. Dat deze sympathieke jongen dit ter harte nam wordt duidelijk tijdens zijn avontuurlijke reis.

Wie de kaart van Florida erbij pakt en de plaatsen opzoekt die Peyton tijdens zijn reis aandoet krijgt een nog aanschouwelijker beeld bij de afgelegde fietskilometers.

De schrijfster baseerde het verhaal van Peyton op de waargebeurde geschiedenis van de vader van een vriendin.