Afbeelding
Foto:

Neem en lees: ‘Zoek Mij en leef’

Wanneer we nauwkeurig lezen, dan vind je in drie van de vijf visioenen de jaargetijden terug: lente, zomer en herfst. Wat betekent dat? De Heere gaat Zijn oordelen waarmaken. Het is lente… het is zomer… en herfst. En nog geeft God uitstel. Dat geldt ook ons: hoe vaak heeft de Heere al geroepen en geklopt aan de deur van ons hart? Nóg komt de Heere met Zijn Woord, toen tot het volk en nu tot ons, tot jou: ‘Zoek Mij en leeft!'

Ds. S.W. Janse, predikant van de Gereformeerde Gemeente Rijssen-Zuid, brengt de boodschap van God in het boek Amos dicht bij het hart van de (jonge) lezer. Op een heldere wijze laat hij zien hoe actueel die boodschap is tot op de dag van vandaag.

Ds. Janse heeft eerst de pabo-opleiding gevolgd aan de Driestar en begon als onderwijzer op de Joos van Larenschool in Arnemuiden. Op 25-jarige leeftijd werd hij toegelaten tot de studie aan de Theologische School in Rotterdam. In 2013 werd hij als predikant bevestigd in zijn eerste gemeente ’s-Gravenpolder. Vier jaar later verbond hij zich aan de grote gemeente van de Zuiderkerk in Rijssen.

In het Woord vooraf zet de auteur in met 'Beste jongere'. Dat betekent niet dat het voor ouderen niet geldt, maar in het bijzonder heeft deze predikant onze jongeren op het oog. Weinig boeken gaan over het Bijbelboek Amos. Hij is ook een wat onbekende profeet. Zijn’ preken’ zijn ernstig, confronterend en concreet. De boodschap van het oordeel moet Amos aan het volk vertellen. En al is het vaak oordeel wat hij moet brengen, toch hoor je er ook het kloppende hart van Christus in. Want… er blijft een overblijfsel dat God zal vrezen. Dat gold voor Israël toen en ook voor ons nu. God is in Zijn Zoon grondeloos barmhartig en nodigt jongeren (en ouderen) om Hem te zoeken: Zoek Mij en leef.

De schrijver nodigt de jongeren uit om dit boekje biddend te lezen en de Bijbel er zeker bij te gebruiken. Laat jullie gebed zijn of de Heilige Geest het Woord van de levende God aan jullie hart wil toepassen. Zowel het oordeel als Gods genade klinkt in de profetieën van Amos door. Het is toch waar dat juist hoe zwarter de boodschap is, hoe meer waarde de Heere Jezus krijgt. De auteur hoopt dat de Heere de boodschap van Amos wil gebruiken aan de harten van jongeren. Ds. Janse vond het verrassend dat de toepassing naar de tijd waarin onze jongeren leven, zo eenvoudig te maken was.

Een enkele preek en verschillende meditaties over de profeet Amos heeft deze predikant in een bijna lege kerk gehouden. De uitgever heeft hem benaderd om deze preken/meditaties in deze vorm te mogen uitgeven. Omdat ds. Janse juist de jongeren op het oog had, heeft hij na enig aarzelen toegestemd.

In 18 hoofdstukjes wordt het boek Amos behandeld: Wie was Amos?, Gods klacht, Gods oordelen en roepstem, Zoek Mij, en leef!, Het oordeel van de sprinkhanen, Een wonderlijk uitstel, De rechtszaak aangespannen, In de bres, Een rechte muur, Een rechtvaardig oordeel, Niet meer voorbijgaan, Een korf met zomervruchten, Het einde is gekomen, De oogst is dichtbij, De Heere staat, de Heere spreekt en de Heere ziet.

Dit leerzame boekje over deze minder bekende profeet eindigt als volgt: "Als de Heere de tempel verwoest, blijft er niets over van het volk. Wat zou er van jou en mij overblijven? Stel dat het sterven wordt. Dan kun je het niet doen met een bekeerde vader of moeder, oma of opa. Dat kun je niet aan de Heere laten zien. En dat je altijd trouw naar de kerk bent geweest, ook niet. Daar kun je het óók niet mee doen. Wat is dan nodig? Bloed! ‘Het bloed van Jezus Christus, Zijn Zoon, reinigt ons van alle zonde’ (1 Johannes 1:7). Dat is in elke preek de boodschap. Dus de preek is altijd hetzelfde? Inderdaad, want er is bloed nodig.

Jongelui, nóg is er verberging! Nóg is er ontkoming! Nóg leef jij in het heden der genade, nóg is er een welkom voor de meest verharde zondaar bij Koning Jezus. Hij heeft gebogen onder de toorn van God vanwege de zonde. Hij heeft uitgeroepen: ‘Het is volbracht!’ En daarom: láát je zaligen!"

Van harte aanbevolen, niet alleen voor jongeren, maar ook ouderen kunnen de lessen trekken vanuit de profeet Amos. Neem, lees, en mediteer biddend en neem deze indringende boodschap ter harte! Zoek de HEERE en leef!