Afbeelding

Opinie: Leren reanimeren

Het zal weinig mensen zijn ontgaan en de mensen die het zagen gebeuren, krijgen bij de gedachte aan de beelden wellicht nog een keer slappe knieƫn. De hele situatie was surrealistisch, alsof was overgeschakeld van een voetbalwedstrijd naar een heel slechte speelfilm. Een jongeman in de kracht van zijn leven die ter aarde stortte en roerloos bleef liggen. Huilende spelers die een haag vormden rond hun teamgenoot, die op het veld werd gereanimeerd. Ouders, vrouw en kinderen die moesten worden opgevangen. Na een klein uur kwam de boodschap waar iedereen op hoopte: hij maakt het naar omstandigheden goed en is bij kennis. Nog diezelfde avond werd de wedstrijd hervat, alsof er niets gebeurd was.

Voetbal in het algemeen en toernooien als het EK in het bijzonder brengen veel gekte met zich mee in het land. Je kunt geen supermarkt in of je wordt bestookt met alles wat oranje en voetbal is. Volwassen mensen die in een oranje T-shirt aan de buis gekluisterd zitten en een paar heel slechte dagen hebben als het Nederlands elftal verliest. Er is niks mis met een potje voetbal, om te doen of ernaar te kijken. Het wordt een probleem als je je hart erop zet en er helemaal in opgaat. De gebeurtenis op die bewuste zaterdag was als een koude douche over de steeds hoger oplopende voetbalkoorts op ons continent. Ineens was voetbal 'totaal onbelangrijk' en 'telt alleen je gezondheid en je familie'. Voetbal wordt vaak omschreven als een moderne vorm van religie, deze holle frasen benadrukken nog maar eens de leegte ervan. Maar dat terzijde.

En toen kwam daar het bericht van het Rode Kruis. In een normaal weekend krijgt men hooguit enkele tientallen aanmeldingen binnen, dat waren er na het voorval met Eriksen enkele honderden en ook het aantal bezoekers op de website explodeerde. Om het momentum te benutten en ook jongeren te bereiken, besloot de organisatie om Life Saving Stories op Instagram te zetten. Waar vroeger (en nu ook nog trouwens) op de pop werd geoefend, kunnen jongeren levensreddende handelingen nu dus ook via social media leren. Althans, de theorie ervan, want om het echt te leren is een cursus noodzakelijk. Het is nog maar de vraag hoeveel mensen zich hier uiteindelijk voor zullen aanmelden.

De actie van het Rode Kruis is natuurlijk slim en het feit dat het incident veel aandacht genereert voor EHBO-cursussen, is op zich toe te juichen. Maar het blijft wel een beetje wrang dat het besef van de eindigheid en kwetsbaarheid van het leven blijkbaar pas doordringt en voor actie zorgt als een miljonair op een voetbalveld omvalt. Om maar niet te spreken over de tijdelijkheid van al deze aandacht. Want morgen zijn er weer andere zorgen die de aandacht opeisen.