Ethiek: Gezag van de Bijbel

Vanuit de Bijbel weten we dat het ambt in de gemeente aan de man is toevertrouwd. Paulus wil bijvoorbeeld niet dat de vrouw zal leren in de gemeente. Het is daarom best ingrijpend als kerken besluiten om vrouwen wel toe te laten tot het ambt. Zo hebben de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt vrij recent besloten om toch vrouwen toe te laten tot het ambt. Het heeft heel veel opschudding teweeggebracht en het geeft ook spanningen. Sommigen verlaten ook daarom de kerk. Maar hoe komt het dat kerken een dergelijke verandering doormaken?

Dat heeft in de eerste plaats te maken met de ontwikkelingen in de samenleving. We weten dat op allerlei terreinen vrouwen meer en meer zijn gaan deelnemen aan het samenleven. Op zichzelf is daar natuurlijk niet veel tegen te zeggen, mits we wel de Bijbelse plaats van de man en de vrouw in het oog houden. In de Bijbel zien we dat de plaats van de vrouw een andere is dan die van de man. Ook in het bekende huwelijksformulier komen we deze gedachte tegen. De taak van de man ligt vooral buitenshuis en de taak van de vrouw ligt meer in huis. Zo belooft een vrouw op haar huishouding goede acht te hebben. En moederschap is de hoogste taak waartoe een gehuwde vrouw, Bijbels gezien, geroepen wordt. We moeten echter wel vaststellen dat de Bijbelse visie op de plaats van de vrouw nogal afwijkt van wat in de brede samenleving gebruikelijk is. Overigens komt dat in alle eeuwen voor. In de tijd van de apostelen was het heel vreemd om uit te gaan van de gedachte dat dode mensen weer zouden opstaan. De kerk heeft het, volkomen terecht, echter met kracht geleerd.

In de tweede plaats is de vraag hoe we met de ontwikkeling in de samenleving omgaan. Door de eeuwen heen heeft de kerk krachtig vastgehouden aan de Bijbelse grondwaarheden voor leer en leven. De kerk moest zich niet aanpassen, maar we mogen proberen om de Bijbelse visie uit te dragen in de samenleving. De kerk verspreidt dus licht in een duistere wereld. We baseren onze visie op de Bijbel, die het Woord van God is. De Bijbel leert ons bepaalde dingen over huwelijk, gezin, plaats van man en vrouw, etc. We proberen die dingen in de praktijk te brengen. Zo heeft de kerk der eeuwen altijd gehandeld. Inmiddels zijn er echter veel kerken en christenen die anders met de Bijbel omgaan. De Bijbel zou een tijdgebonden boek zijn, waarin allerlei gedachten zijn te vinden. Het is aan de kerk om dan goed na te gaan wat God in deze tijd van ons vraagt. Daarbij kan dan de Bijbel belangrijk zijn, maar ook de wetenschap en de cultuur. Neem het vraagstuk van de evolutie. De wetenschap leert dat de aarde heel oud is en dat mensen van dieren afstammen. Er zijn vandaag christenen die dit overnemen en proberen de Bijbel hiermee in overeenstemming te brengen. Soms zegt men gewoon dat wij vandaag de dag meer weten dan Paulus en dat we daarom bepaalde dingen in de Bijbel niet meer serieus behoeven te nemen. Het gezag van de Bijbel wordt dan erg relatief. Zo ook rond de vrouw en het ambt. Paulus had daar zeker bepaalde gedachten over, maar die golden voor die tijd. Vandaag de dag zien we dat heel anders. En dus komt er ruimte voor vrouwen in het ambt. Een dergelijke visie op de Bijbel is heel ingrijpend. De Bijbel wordt dan onderschikt aan ons menselijke denken. En dat is nu juist iets wat de kerk der Reformatie krachtig heeft verworpen. De Bijbel is Gods Woord en dat willen we graag zo houden. We hopen dat de broeders in kerken waar deze worsteling plaatsvindt, de kracht mogen ontvangen om standvastig te zijn en te blijven. Graag bidden we voor hen en de kerk in Nederland.