Langer thuis wonen dankzij goede hulpmiddelen

De lege kamers bij de zorgorganisatie zijn ook haar opgevallen, maar dat kan meerdere redenen hebben, aldus Tanis. "Mensen die van origine niet van Goeree-Overflakkee komen, verhuizen soms terug naar hun geboorteplaats. Dit gebeurt iets vaker dan in het verleden. Ook is er een enorme ontwikkeling geweest op het gebied van hulpmiddelen voor de thuiswonende personen met dementie. Als casemanagers dementie vragen we vaker het advies van een ergotherapeut, ook in de beginfase van het dementieproces. Dan kunnen onveilige situaties voorkomen worden. Maar ook mantelzorgers lezen over domotica, vragen naar de mogelijkheden of zoeken deze zelf op. Welke GPS-systemen zijn er, kunnen de huishoudelijke apparaten automatisch uitgaan, welke verlichting met een bewegingssensor is er, dat soort vragen." Daarnaast zijn er verschillende vormen van dagbesteding op Goeree-Overflakkee, die voldoening en plezier geven, aldus Tanis. "Dit geeft ook een ontlasting op de dag voor de mantelzorger."

De mantelzorgers, maar zo mogelijk ook cliënten, maken bewustere keuzes, vertelt Tanis. "De eigen regie van de cliënt is het uitgangspunt. En anders denkt de mantelzorger wel vanuit zijn of haar geliefde. Men ervaart een verhuizing naar het woonzorgcentrum écht als het laatste station en vele mantelzorgers willen dit liefst voorkomen. Bovendien is voor de persoon met de diagnose dementie een vertrouwde, herkenbare omgeving en een vaste structuur vaak van groot belang."

Mantelzorgers begrijpen echt wel dat verhuizen naar het woonzorgcentrum op een gegeven moment, als beide blijven leven, vaak wel noodzakelijk is. Tanis: "Maar men wil dit, soms koste wat het kost, zo lang mogelijk uitstellen. We ontmoeten dan ook veel overbelaste mantelzorgers. We hopen dit najaar weer mantelzorgbijeenkomsten voor hen te houden en het onderlinge contact tussen mantelzorgers te bevorderen. Het is ons werk om de persoon met dementie en de mantelzorgers te begeleiden in de thuissituatie. We stemmen alles onderling af als er meerdere professionals bij betrokken zijn en natuurlijk met de huisarts. De situatie moet verantwoord en veilig zijn en blijven."

Het nadeel van het langer thuis wonen van personen met dementie is, dat áls er iets gebeurt er direct een crisis is, weet Marianne Tanis. "De thuissituatie is in evenwicht zolang er geen bijzonderheden gebeuren. Maar als iemand dan Covid krijgt, valt en een heup breekt of een delier vanwege een blaasontsteking, dan gaat het opeens niet meer en is een crisisopname noodzakelijk. Ook het feit dat er tot op heden geen respijtzorg is op Goeree-Overflakkee draagt bij aan de crisisopnames. Want de mantelzorger kan eigenlijk niet ziek worden. Dat legt een hele grote druk op alle mantelzorgers."