Afbeelding

Opinie: 24/7 de camera’s aan

Foto’s delen via Instagram, filmpjes via TikTok en YouTube, het is kinderspel vergeleken met de laatste ontwikkelingen. Via een platform als Twitch (soort YouTube, maar dan de hele dag live uitzenden, oftewel streamen) delen mensen hun hele hebben en houden. Vaak speelt men videogames en laten de ‘streamers’ niet alleen live zien wat ze aan het doen zijn, ook kun je ze via een aparte webcam zien.

Ben je heel goed, of juist heel grappig, dan levert dat veel volgers op en veel volgers betekent kassa. Je moet immers een betaald abonnement hebben om je favoriete persoon te kunnen volgen. Ook de bijbehorende advertenties worden door veel mensen bekeken. Met duizenden abonnees en inkomsten via advertenties en eventueel sponsoren verdienen succesvolle mensen op Twitch vele duizenden euro’s per jaar.

Tegenwoordig gaan sommigen nog een stuk verder op kanalen als Twitch. Ze delen over een langere periode hun hele leven. Wat ze ook doen, de camera staat aan, vaak wel enkele weken lang. Wat ze delen, blijft dus niet bij computerspelletjes. Zelfs als ze slapen, draait de camera. En er kijken echt mensen naar. Slapend rijk worden heeft in die zin weer een nieuwe betekenis gekregen.

Als opa of oma vroeger wilde weten wat kleinzoon later wilde worden, dan kwamen beroepen als politieman, brandweerman, astronaut of dokter voorbij. Kleindochters wilden verpleegster worden of bruidsjurken ontwerpen. Of ‘gewoon’ moeder worden. Vraag vandaag de dag een jongen of meisje van een jaar of 10, 11 wat hij of zij wil worden en de kans is serieus aanwezig dat ze YouTuber, vlogger of professioneel gamer willen worden.

Het wordt wel vaker gezegd: veel kinderen van nu hebben straks een beroep dat nu nog niet bestaat. Gezien het feit dat mensen tegenwoordig geld verdienen met het spelen van spelletjes, of gewoon door anderen via de camera 24/7 mee te laten kijken in hun leven, is dat geen onlogische gedachte. Dat hadden we twintig jaar geleden immers ook niet kunnen bedenken.

Tijden veranderen.