Weercolumn: Zomerse weer houdt nog bijna week aan

De komende dagen blijft het voortreffelijk juniweer met zeer aangename temperaturen. De zon maakt veel uren en op de zondag kan 'de koperen ploert' zelfs 14 uren schijnen.

De lucht wordt ook steeds droger uit het noordoosten. De luchtvochtigheid zal op sommige middagen kunnen dalen tot beneden de 35 procent. Het strandweer blijft vaak goed. Aan het einde van de week is er tijdelijk even wat meer bewolking vanaf de Noordzee.

Vorige week viel er op sommige plaatsen zeer veel water, terwijl op andere stekken bijna geen druppel water naar beneden kwam. Momenteel is de droogte alweer bijna in zicht met tot medio volgende week nagenoeg droge condities. Door de felle junizon in combinatie met temperaturen die tot richting 30 graden oplopen vanaf het weekend, droogt de bovenlaag van de grond flink uit. De open, zeer zonnige tuinen dienen alweer bijna gesproeid te worden. Dat geldt eveneens voor een aantal landbouwpercelen op Flakkee met zeer droge kleigrond.

Ons fleurige juniweerbeeld wordt in stand gehouden door joviale uitlopers van het Azorenhoog die telkens richting onze omgeving reiken. Oceaandepressies worden zo gedwongen een nogal noordelijke koers te varen over IJsland. In mooie zomers duurt het soms weken voordat zo’n scenario met opeenvolging van Azorenuitlopers aan banden gelegd wordt. Toch komt het Amerikaanse weermodel met een destabilisering rond 16 juni. De depressie-invloed vanaf de oceaan zou dan weer moeten toenemen met periodiek regen of enkele (onweers)buien.

Het huidige seizoen lijkt trouwens verdacht veel op dat van 1983. Toen werd een zeer nat en kil voorjaar gevolgd door een warme junimaand. Juli 1983 werd een absolute topmaand wat de zomer betrof met in Zuid-Holland amper regen die maand. Langetermijnprognoses van het Europese weercentrum gaan nu uit van een warme en droge julimaand en ook augustus belooft nogal zomers te gaan uitpakken aldus dit instituut. Je zou dus bijna zeggen dat het groene licht is gegeven voor een mooie warme zomer op Zandvoort.