'Afvalinzameling en verkeersplan voor verbetering vatbaar'

Rondslingerende en door de straat waaiende PMD-zakken, het is een betrekkelijk nieuw fenomeen. De dorpsraad van Dirksland vraagt er aandacht voor en pleit voor een oplossing: palen met haken om de zakken aan op te hangen.

Kees van Rixoort

De PMD-zakken – voor gebruikte plastic en metalen verpakkingen en drinkpakken – zijn een van de ongerechtigheden die de dorpsraad constateert in het dorp. De jaarlijkse schouw levert meer punten op die voor verbetering vatbaar zijn.

Om nog even door te gaan met de categorie ‘afval’: de vele afvalbakken – drie per adres – die de hele week op straat blijven staan, bijvoorbeeld omdat er geen tuin of schuur is om ze in te zetten. Ontsierend, vindt de dorpsraad, die voor de schouw de nodige input kreeg vanuit de Dirkslandse burgerij.

In het overzicht, dat het bestuur van de dorpsraad dinsdagavond presenteerde tijdens de meest recente vergadering, staan ook foto’s van slechte trottoirs, niet handig geplaatste verkeersborden en bomen, onoverzichtelijke kruisingen en bochten en de met onkruid begroeide historische kademuur van de kerkgracht.

Verkeerscirculatieplan

Verkeer is ook zo’n punt dat altijd terugkeert op de jaarlijkse lijst met verbeterpunten. Op verscheidene wegen in Dirksland zijn snelheidsbeperkende maatregelen nodig. Verder, vindt de dorpsraad, is het al een paar jaar hoog tijd om het verkeerscirculatieplan te herzien. Dat plan dateert nog uit de tijd dat de gemeente Dirksland over dat soort zaken ging, van vóór 2013 dus. In de tussentijd is het verkeer alleen maar toegenomen, onder andere door de realisering van nieuwe wijken en de uitbreiding van het ziekenhuis. De gemeente Goeree-Overflakkee kreeg dinsdag een dringende oproep om er nu snel werk van te maken. Samen met de dorpsraad, die “als ervaringsdeskundige” graag meepraat.

Tot slot nog twee wensen uit de schouw: een bruggetje tussen de Amberlaan en de Clematis en verlichting bij het zebrapad over de Boezemweg, dat vooral een veelgebruikte oversteek is voor personeel van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Snelle realisering van de tweede wens lijkt dichterbij dan die van de eerste.