Afbeelding
Foto:

Neem en lees: 'Een baken in zee'

Lot, de neef van Abram, koos ervoor om in Sodom te gaan wonen. Deze keus had ingrijpende gevolgen, want daar leefde hij midden in een goddeloze wereld. Hij was getuige van de losbandige levenswandel van de mensen om hem heen. Toch bleef Lot steeds afstand ervaren met zijn omgeving, want hij diende de God van zijn oom Abram. Petrus zegt van Lot, dat hij zijn rechtvaardige ziel dag in dag uit heeft gekweld. In die zondige wereld leefde Lot niet rustig en blij. Wel nam hij er zijn verantwoordelijkheid.

Voor ons is Lot een baken in zee. Zijn leven is een (waarschuwend) voorbeeld: Laat er het besef zijn van Gods heiligheid. Wen nooit aan de goddeloosheid in de wereld om je heen, maar verlaat de zonde. Aarzel daarin niet, zoals Lot, maar wees een vreemdeling op aarde die een beter vaderland zoekt en uit genade krijgen mag. Lot is ook een toonbeeld van Gods genade. Wat een groot wonder is het dat God zondaren redt, maar ook naar Zijn kinderen blijft omzien.

We treffen een gedeelte aan over de persoon en het leven van Lot. Ds. Tuinier trekt lijnen naar onze tijd en naar ons hart. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met gespreksvragen. De Bijbelstudies in ‘Een baken in zee’ zijn ook geschikt voor het gebruik in kringwerk, maar ook voor individuele bestudering.

Op de beginpagina staat een mooi citaat van de J.C. Ryle: 'Het is bijna onmogelijk om geen enkel verband te zien tussen Lots slechte keus en Lots vertoeven, en tussen Lots vertoeven en zijn onprofijtelijkheid voor zijn gezin en de wereld. Ik geloof dat de Geest bedoelde dat we dit zien. Ik geloof dat het de bedoeling van de geest was om hem tot een baken voor alle belijdende christenen te maken.'

In het Woord vooraf lezen we hoe dit boekje tot stand is gekomen. In het najaar van 2020 heeft ds. Tuinier in de gemeente van Kampen een serie preken gehouden over de persoon en het leven van Lot, de neef van Abraham. Al is Lot door Gods genade uit Mesopotamië gehaald, toch koos het bewust voor een leven in het goddeloze Sodom. Ondanks dat de keuze verstrekkende gevolgen heeft gehad voor hemzelf en voor zijn vrouw en gezin, toch heeft God in dit alles Zijn genadewerk in het leven van Lot in stand gehouden. Daarom lezen we in de Bijbel van hem dat hij dagelijks zijn rechtvaardige ziel heeft gekweld. Uiteindelijk is zijn leven, in geestelijk opzicht, tot aan zijn dood onvruchtbaar geweest. Zijn leven is dan ook een baken in zee voor ons. Een gestrand schip is als een baken in zee. Wat betekent dat voor ons? Leer van het ongeluk dat een ander overkomt. Let op, wees gewaarschuwd! Gods volk zondigt niet goedkoop.

Word Sodom, word deze wereld niet gelijkvormig! Maar wees als Abraham: een pelgrim, die een beter vaderland zoekt en uit genade ook mag krijgen. Toch is Lot ook een toonbeeld van Goddelijke genade. Wat een wonder dat God Zijn werk dat Hij is begonnen, vasthoudt, voortzet en voleindigt!

De HEER’ is zo getrouw, als sterk;
Hij zal Zijn werk
Voor mij voleinden,
Verlaat niet wat Uw hand begon,
O Levensbron,
Wil bijstand zenden.

In 12 hoofdstukjes gaat de auteur de persoon en het leven van Lot na, onder de volgende titels: Lot een naam zonder God; Kijken en kiezen; God, Lot en Sodom; Abrahams gebed voor Sodom; Gods engelen bij Lot; Lots verlangen en Sodoms begeerte; Bedreigd en bewaard; Lot en zijn gezin; De vrouw van Lot; Lot veilig in Zoar; De dochters van Lot; De rechtvaardige Lot.

Telkens gaat Tuinier uit van een Bijbelgedeelte. Hij past dat toe in het leven van jong en oud. Aan het eind staan een aantal vragen. Die geven stof genoeg om met elkaar te bespreken.

Dat ook de Heere Jezus deze geschiedenis van Lot en zijn gezin kent, blijkt uit een bekende uitspraak van de Heiland: 'Gedenkt aan de vrouw van Lot' (Lukas 17:32). Deze uitspraak klinkt ernstig, bewogen, indringend en waarschuwend.

Wat is nu het ergste in het leven van Lots vrouw? Zij heeft de wereld hartelijk lief. Nergens lezen wij dat zij met de gruwelijke zonden van Sodom heeft meegedaan. We lezen ook niet dat ze eronder heeft gezucht. Zij heeft zich daar hoogstwaarschijnlijk thuis gevoeld. Net als u, jij en ik in deze wereld? Nee, we zullen niet overal aan meedoen. Maar als het erop aankomt, is het in deze wereld nog goed uit te houden. Zoek de vrouw van Lot maar niet te ver weg. Maar… ze sterft straks zoals zij geleefd heeft… De grote vraag voor ons is: zult u/ zal jij met Sodom omkomen of met Lot in Zoar ontkomen? ‘Wie zijn leven zal zoeken te behouden, die zal het verliezen; en zo wie hetzelve zal verliezen, die zal het in het leven behouden.’

Over het sterven van Lot lezen we niets. Maar zijn sterven is eeuwig erven. Hoe weten we dat? Dat lezen we in 2 Petrus 2 vers 9: ‘Zo weet de Heere de godzaligen uit de verzoeking te verlossen… Als God verlost uit Sodom, verlost van zijn zonden, dan verlost Hij hem ook van zichzelf.

Schep dan moed uit de geschiedenis van Lot. Nee, volg zijn leven niet na. Lot is een baken in zee. Maar ook een toonbeeld van Gods genade in Christus. Wat zal het zijn als u/als jij hier in beginsel van uzelf verlost bent, gewassen en gereinigd door het bloed en de Geest van Christus, om straks voor eeuwig verlost te zijn en dan eeuwig, eindeloos, stoorloos God te danken. Niets uit ons, alles uit Hem!

Van harte aanbevolen, deze wat minder bekende geschiedenis gaat bij het lezen voor u leven. Laat het voor ons allen een baken in zee zijn, maar ook een aansporing om heilig voor God te leven.