Gedeputeerden Dick van der Velde, Jeannette Baljeu en Anne Koning hebben met de schop de visiedocumenten Waterrecreatie opgegraven (Foto: Jaap Ruizeveld).
Gedeputeerden Dick van der Velde, Jeannette Baljeu en Anne Koning hebben met de schop de visiedocumenten Waterrecreatie opgegraven (Foto: Jaap Ruizeveld).

Bestuurders mogen schatzoeken naar visiedocument sector Waterrecreatie: Op zoek naar de juiste koers voor de Grevelingen

Maar daarvoor moest wel werk worden verzet. Aan de gedeputeerden de eer om met een schop in de hand het kistje met inhoud boven de grond te krijgen. In zijn toespraak stipte Van der Dussen, ook voorzitter van WSV Goeree in Ouddorp, enkele belangrijke hoofdpunten uit de visie aan. "Alleen door samen te werken kan een slag geslagen worden. Het is van belang voor de hele regio. De inhoud van de visie is een handreiking naar succes in de toekomst." Gedeputeerde Anne de Koning was positief over deze aanpak. "Het gesprek is op gang gekomen. Niet alle problemen kunnen worden opgelost, maar deze visie toont dat betrokken partijen samen het proces in willen zetten. De Grevelingen is ook ons bestuurders lief", stelde De Koning.

Zorgen

Het Grevelingenmeer is bijzonder in trek voor waterrecreatie en heeft een overall economische impact van meer dan 30 miljoen euro per jaar. Maar de kernkwaliteiten staan onder druk. Dit komt door diverse ontwikkelingen in het gebied en ook door andere activiteiten van niet tot de waterrecreatiesector behorende gebruikers. Het leidt tot steeds meer tegenwind. De mogelijkheden voor de waterrecreatie naar de toekomst toe zijn zonder visie en maatregelen beperkt. De sector maakt zich zorgen en vindt dat zij binnen de afweging van belangen niet voldoende wordt gehoord. Jachthavens en verhuurders hebben daarom nu samen met verenigingen en ondernemingen de handen ineengeslagen om hún visie op de toekomst van de Grevelingen te verwoorden. Dit is samen met Belangenorganisatie Hiswa-Recron en het Watersportverbond gedaan.

Tot de betrokken partijen behoren liefst negen watersportverenigingen, drie jachthavens, twee zeilscholen en hun organisaties rond de Grevelingen. Projectbureau Vrolijks werkte de visie uit. De waterrecreatie verandert en de opstellers van de visie willen mee veranderen, maar wel behouden wat goed is. Dat kan niet individueel, maar samen moet het lukken om richting geven aan de juiste koers voor de Grevelingen. Voor begeleiding in dit presentatieproject zorgden Frederik van der Dussen, Henk Gravestein, Henk Botterweg en Co Schot.

Bezette ligplaatsen

De Grevelingen telt negen havenlocaties, acht watersportverenigingen en drie commerciële jachthavens. Er zijn twee grotere zeil- en surfscholen waar ook boten en onder meer surfplanken worden verhuurd. Ook de bootverhuur groeit. De havens bieden samen plaats aan 4.500 bezette ligplaatsen. Het gaat om WSV Goeree (haven Ouddorp), Marina Port Zélande (Ouddorp), Herkingen Marina en WSV Herkingen, WSV Battenoord, Jachthaven Bruinisse, WSV Brouwershaven, Bommenede, WSV Scharendijke en WSV Den Osse. Op drie plaatsen rond de Grevelingen hebben catamaranclubs hun basis. Aan de Grevelingendam, in Den Osse en in Ouddorp. Ruim 230 snelle zeilboten vertrekken daar vanaf het strand. Op zes locaties kunnen boten vanaf de trailer in het water worden gelaten. Staatsbosbeer onderhoudt en beheert vijftien locaties met openbare aanlegplaatsen. De recreatie-eilanden Mosselbank, Ossenhoek en Archipel zijn speciaal voor de recreatietoevoer aangelegd en bieden eenvoudige voorzieningen. Waterrecreatie op en rond de Grevelingen is meer dan alleen voor bootjesmensen, zeggen de opstellers van de visie. De verblijfsrecreatie in de omgeving en ook de voorzieningen in de dorpen profiteren mee van een aantrekkelijke Grevelingen.

Beperkingen

Met een oppervlakte van 140 km2 lijken de mogelijkheden voor vaarrecreatie bijna onbeperkt. Maar slechts een gedeelte van de Grevelingen is bevaarbaar en biedt voldoende diepgang. Natuurwaarden, vogelgebieden en ondiepe slikken maken het bevaarbaar water minder dan de helft van het totale wateroppervlak. De vaargeulen worden op diepte gehouden. Op andere plaatsen staat de diepgang echter onder druk. Daardoor kunnen boten niet vrij hun koers bepalen. Voor grotere schepen zijn de mogelijkheden al beperkt tot de betonde vaargeulen waardoor de variatie en het gevoel van vrijheid beperkt worden. Volgens de opstellers van de visie ‘De juiste koers voor Grevelingen’ snoepen andere gebruikers ook steeds meer van de ruimte af. De situering van percelen voor (schelpdier)visserij is niet goed afgestemd op de belangen van de waterrecreatie. Dit gebruik neemt verder toe. Zo mogen fuiken buiten de vaargeulen worden uitgezet. Ook dat levert problemen op bij het varen. Het aanbrengen van getijde zorgt in de toekomst voor een verdere beperking van de vaardiepte bij laagwater. Dit ook in combinatie met toenemend baggeraanwas. Ondanks een dalend gebruik van de Grevelingensluis is het aantal bezette vaste ligplaatsen en het aantal passantenovernachtingen wel stabiel, zo staat in het visiedocument.

Samen

De Waterrecreatie op en aan de Grevelingen verdient het om versterkt te worden, aldus de visie. "De bijdrage aan de economie, de ondersteuning van verblijfsrecreatie, bijdrage aan leefbaarheid en de positieve bijdrage aan het imago van het Deltagebied zijn meer dan de moeite van het versterken waard. Dat gaat niet meer vanzelf. De markt verandert en ondernemers en verenigingen moeten mee (kunnen) veranderen. De kernkwaliteiten van de Grevelingen staan onder druk. Verandering kan alleen door samen te werken tussen overheden en aanbieders. Samen maken we de waterrecreatie. De kwaliteiten van de Grevelingen moeten we koesteren en (beter) onderhouden, huidige gebruikers binden en nieuwe gasten werven die laagdrempelig in willen stappen."

Daarvoor is voldoende bevaarbaar water voor de toekomst essentieel voor grote én kleine boten. Voldoende diepgang, betrouwbare bakens, heldere routes, een Grevelingensluis zonder storingen en vrijheid om de wind de koers te laten bepalen maken de Grevelingen aantrekkelijk. Daarmee zijn de kernkwaliteiten van de Grevelingen geborgd. Bedrijven en verenigingen kunnen op deze basis bouwen aan producten voor nieuwe en bestaande waterrecreanten. Combinaties met verblijfsrecreatie op basis van wat de markt vraagt leidt tot een nog bredere economische en duurzame basis.

Constructief

Ten slotte een reactie van gedeputeerde Dick van der Velde (Zeeland): "Dit visiedocument is een goed voorbeeld van een constructieve houding van de sector Waterrecreatie. Het geeft helder aan wat de stand van zaken van nu is op het gebied van de watersport op en aan de Grevelingen, wat naar het idee van de opstellers de toekomstige ontwikkeling met zich meebrengt en wat er nodig is om de sector robuust te houden. De Grevelingen is een aantrekkelijk gebied en moet dat ook blijven. Dat kan als alle kwaliteiten (natuur, recreatie, visserij) in balans zijn."

Wethouder Peter Feller in gesprek met gedeputeerden Baljeu en Koning (Foto: Jaap Ruizeveld).
Afbeelding