(Foto: Jaap Ruizeveld).
(Foto: Jaap Ruizeveld).

Nieuwbouw brandweerkazerne in Ouddorp officieel begonnen

Burgemeester Grootenboer was blij om naast de algemeen directeur VRR Arjen Littooij eindelijk weer in de open ruimte een grote groep betrokken brandweermensen (beroeps- en vrijwillige krachten) te kunnen begroeten. "Het is voor onze inwoners van groot belang dat aan de Hofdijksweg eind dit jaar het nieuwe complex kan worden opgeleverd. De uiteindelijke keuze voor handhaving van de oude locatie was niet gemakkelijk. Veel belangen speelden hierbij een rol. Maar in de zorgvuldige afweging waren de aspecten veiligheid en leefbaarheid belangrijk. Ook de korte aanrijtijd naar de uitvalswegen was een zwaarwegende factor. Het oude gebouw voldeed niet meer en vandaar dat nieuwbouw de aangewezen weg was."

Historisch

Onverwacht kwam in de woorden van de burgemeester een historisch feit aan de orde. Namelijk de overdacht van de eerste steen die in 1907 werd gelegd voor de School met de Bijbel Eben Haëzer. Dat was overigens niet de eerste vestigingsplaats van de school, want dat was in 1885 aan de Boompjes in de Dorpsring van Ouddorp. Maar daar was uitbreiding niet mogelijk. Verhuizing naar de locatie aan de Hofdijksweg kwam tot stand dankzij massaal intekenen van de inwoners om de benodigde 13.000 gulden bij elkaar te verwerven. In 1966 werd het schoolcomplex aan de gemeente verkocht.

Midden in dorp

Algemeen directeur van de VRR Littooij wees op het belang van een goede brandweerkazerne midden in de dorpskom. Hierdoor staat de blusgroep niet alleen in het centrum maar ook duidelijk midden in de samenleving. Bij (grote) incidenten op de N57 of bij branden is gebleken dat een – in afstand korte – en snelle uitrukmogelijkheid van groot belang is. Littooij prees het Ouddorpse korps dat, net als de inwoners van het dorp, alles zoveel mogelijk zelf organiseren en willen uitvoeren. "Dat is eigen aan het dorp. Het is vertrouwd te weten dat je hier terug kan vallen op een gedreven en goed vrijwilligerskorps. Daar kan geen beroepssalaris tegenop", voegde hij er zacht aan toe. Een mooi moment nu bij de bouwstart en straks hopelijk opnieuw een ontmoeting bij de oplevering. In het nieuwe complex wordt ook ruimte geboden aan het Rode Kruis-korps. Volgens Kees van der Klooster bestaat het huidige Ouddorpse korps uit een achttiental personen.

Zoals eerder gemeld voldeed het oude gebouw zowel in functioneel als in bouwkundig opzicht niet meer aan de eisen van de tijd. Daarom werd het oude schoolcomplex gesloopt en in overleg tussen gemeente Goeree-Overflakkee en Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond besloten op dezelfde locatie een nieuwe brandweerkazerne te realiseren. In de gemeenteraad werd aan het begin van het proces nog een locatie-onderzoek doorgevoerd. Eind dit jaar wordt de oplevering verwacht.

Impressie van de nieuwe brandweerkazerne in Ouddorp (Beeld: Zeelenberg Architectuur)
De eerste steen van de oude school.