Afbeelding

GOlogix ontwikkelt modern en duurzaam distributiecentrum in Oude-Tonge

Initiatiefnemers van het distributiecentrum (DC) zijn Peter Gestel en Cees van Heukelen. De heren kennen elkaar uit de bouwwereld en hebben nauw samengewerkt bij het plan Molenpolder in Oude-Tonge. Gestel vanuit Volker Wessels en Van Heukelen namens Estate Invest. Beide komen van het eiland en kennen het eiland dus goed. Ze weten dat er behoefte is aan een dergelijk initiatief. “We gaan uiteraard niet zo’n project aan als daar geen belangstelling voor zou zijn”, merkt Gestel op. “Uit ons onderzoek is gebleken dat veel partijen, met name in de logistiek en de agrifoodmarkt, belangstelling hebben om de op- en overslag vanuit één centrale plek te realiseren. Een aantal heeft zelf geen of weinig mogelijkheden om uit te breiden, of de opslag van hun producten is nu nog over diverse locaties verspreid. De komst van dit distributiecentrum kan voor hen de perfecte oplossing bieden.”

“De keuze voor het BedrijvenPark Oostflakkee (BPO) was snel gemaakt”, vult Van Heukelen aan. “Daar was nog voldoende bouwgrond beschikbaar en bovendien is het BPO geografisch heel gunstig gelegen ten opzichte van verschillende afzetgebieden zoals Rotterdam, Antwerpen, Moerdijk en Terneuzen. Een ander voordeel is dat het BPO goed bereikbaar is voor zowel de eilandelijke als ook de Zeeuwse producenten, en niet te vergeten de goede beschikbaarheid van personeel, wat daardoor makkelijker te werven is. In november 2020 hebben we de grond aangekocht. Het perceel bevindt zich schuin achter Maître Andre en ligt dus op een goede zichtlocatie vanaf de N59. Vanuit het dorp Oude-Tonge zal er niet zo veel van te zien zijn.”

Landschappelijk inpasbaar

Inmiddels zijn er al diverse schetsen gemaakt, waarbij de nadruk is gelegd op de landschappelijke inpasbaarheid. “Het is groot”, geeft Gestel onmiddellijk toe, “maar we hebben de architect opdracht gegeven om het pand zoveel mogelijk in te passen in de omgeving. Dat is volgens ons goed gelukt. Ik benadruk daarbij dat de hier getoonde schets nog niet definitief is en dat er hier en daar nog wat puntjes op de i moeten worden gezet. Maar het geeft al wel een beeld hoe het zal worden. Zoals vermeld voldoet het pand aan de nieuwste eisen op het gebied van efficiëntie en duurzaamheid. Zo zal het hele dak worden voorzien van zonnepanelen, maar denk eveneens aan warmtepompen en ook de wateropvang is goed geregeld. Het gebouw wordt dus CO2-neutraal en daarnaast klimaatadaptief. Dit wil zeggen dat het bestand is tegen alle gevolgen van klimaatverandering. Voor Nederlandse begrippen is het dus zeker een zeer innovatief project.”

“Niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant heeft uiteraard onze aandacht”, voegt Van Heukelen eraan toe. “Het wordt een plek waar het prettig is om te werken. Grote ramen ter plaatse van de expeditie-zone zorgen voor veel daglicht. Er komt veel groen en uiteraard zorgen we voor een goede klimaatbeheersing. Naast de enorme hallen, waar de gebruikers hun producten kunnen verwerken of opslaan, komen er ook kantoorruimtes. We schatten in dat het distributiecentrum werk biedt aan zo’n 400 tot 500 mensen. Aan bestaand personeel, wat meekomt met de gebruikershuurders, maar omdat die nu kunnen uitbreiden, zullen er zeker ook veel nieuwe banen ontstaan.”

Verkeersdruk

De heren realiseren zich, dat de toename van het verkeer nogal gevoelig ligt in Oude-Tonge. “Daar zijn we ons van bewust”, beaamt Gestel, “maar het is nu eenmaal inherent aan een bedrijventerrein in ontwikkeling. Dat brengt sowieso extra verkeer met zich mee. Wij nemen veel ruimte in, maar als op hetzelfde perceel meerdere bedrijven zouden komen, wat gewoon mogelijk is, dan zou het verkeer ook toenemen. Daarentegen wordt de verkeersdrukte elders op het eiland juist minder, zo is de verwachting, doordat de producenten straks meer gecentreerd zitten op één locatie. In principe gaan de vrachtwagens rechtstreeks via de rotonde naar de N59 en zal het dorp weinig hinder ondervinden. Of er wellicht toch aanpassingen moeten worden gedaan betreffende de infrastructuur is aan de gemeente en de provincie. Er zal dus zeker ook nog een verkeersonderzoek worden uitgevoerd.”

Transparant

Er moet nog veel gebeuren eer de eerste paal de grond in kan. “We zijn nu in gesprek met de gemeente”, laat Van Heukelen tot slot weten. “Momenteel met de afdeling ruimtelijke kwaliteit. Daarna moet het bestemmingsplan nog gewijzigd worden. Dit heeft vooral te maken met de parkeernormen en niet met de milieucategorie. Het distributiecentrum valt binnen de bestemde milieucategorie 3.2 in 3.1, dus dat past prima. Dan volgen nog de procedures betreffende de omgevings- en de bouwvergunning. Al met al zal er een behoorlijke tijd voorbij gaan voordat alles rond is. We vinden het in ieder geval belangrijk om zo transparant mogelijk te communiceren en zoveel mogelijk de gebruikelijke procedures aan te houden. Zo kan iedereen de ontwikkelingen op de voet blijven volgen.”