Weercolumn: Na zaterdag meer zon en droog

Afgelopen dinsdag 1 juni begon de weerkundige zomer en het weer was daar ook naar. Het bijna voorbeeldige juniweer houdt (op een dipje na eind deze week) voorlopig aan.

De twee voorgaande maanden die gecombineerd het koudst waren sinds 1941, hebben plaatsgemaakt voor bijna het andere uiterste. De eerste junihelft wordt vrijwel zeker te warm en zelfs de gehele junimand zou wel eens warm of zeer warm kunnen verlopen. Er zijn nog geen aanwijzingen dat zich een zeer koele en wisselvallige fase aandient binnen tien dagen. Het seizoen lijkt tot nu toe op dat van 1983. Toen beleefden we een zeer natte en kille fase in april en mei. In juni herstelde het weer sterk en juli 1983 werd zelfs een warme topmaand. Op vrijdag en zaterdag is het tijdelijk minder zonnig en kunnen er een paar waterdragers langskomen op de Eilanden. Of er veel water valt, hangt af van de treksnelheid van de buien. Het accent van de regen ligt waarschijnlijk meer op Zuid-Nederland.

Nieuwe impulsen van hoge druk zijn voornemens om zich uit te breiden naar onze omgeving tijdens het weekend. Daardoor keert het stabiele zonnige weer terug en herpakt de noordelijke wind zich. Komend weekend zal dan ook overwegend zonnig en vrij warm gaan verlopen. Ideale buitencondities al met al voor uitvoerig tuinwerk, zeilen en surfen, of gewoon wandelen in de duinen. Door de matige aanlandige wind (noordwest of noord) is het even iets koeler bij 18-19 graden maximaal zondagmiddag. Het strandweer zal vrij goed zijn in de loop van het weekend. Ondanks het koude zeewater zal het in de zon achter een windscherm zonder meer goed toeven zijn.

Waarschijnlijk houdt het voorbeeldige weer ook in de nieuwe week aan. Op naar ook een zomerse tweede junihelft! Er is weliswaar nog een kleine kans dat de hogedrukgebieden rond half juni op een iets andere stek komen te liggen (bij Ierland). In dat geval openbaart zich de schapenscheerderskoude wellicht, hetgeen met een kil weerpatroon gepaard gaat, met zo nu en dan buien vanaf de Noordzee.