Afbeelding
Foto:

Neem en lees: Geloven, een wonder

In 'Geloven, een wonder' komen beide kanten van geloven voor: de eenvoud van het geloven door de Heilige Geest en de onmogelijkheid van geloven vanuit onszelf. Tegelijkertijd klinkt de liefdevolle oproep van Christus om te geloven. Hij smeekt in 2 Korinthe 5:20 in Naam van Zijn Vader om u met God te laten verzoenen. Verzoening is er alleen door te geloven in Christus. In het leven van Zijn kinderen is Hij de overste Leidsman en Voleinder van het geloof.
De schrijver laat zien wat geloven is, en hoe het een wonder is en blijft in het leven van de gelovige. Het boek is geschikt voor jongvolwassenen, maar ook voor rand- en buitenkerkelijke lezers.

In het Woord vooraf laat Johan Krijgsman zien de rijke kleurschakeringen die in de Bijbel te vinden zijn met betrekking tot geloven, zoals toevlucht nemen tot de Heere of leunen en steunen op Hem. Geloven wordt ook omschreven als een verwachten van de Heere. In het bijzonder beschrijft de apostel Johannes geloven in relatie tot het gericht zijn op Christus. ‘Die in de Zoon gelooft, die heeft het eeuwige leven’. (Joh. 3:36). Aan het eind van zijn evangelie geeft hij ook het doel aan waarom hij geschreven heeft. ‘Maar deze zijn geschreven, opdat gij gelooft, dat Jezus is de Christus, de Zone Gods, en opdat gij gelovende het leven hebt in Zijn Naam (Joh. 20:31). Het geloof is daarom gericht op het Woord en niet op ons gevoel.
We lezen in de Nederlandse Geloofsbelijdenis, artikel 29, de kenmerken waaraan een echte christen te herkennen is. Let op hoe er begonnen wordt: belijden uit het geloof. Wat doet dit geloof? Het neemt de enige Zaligmaker Jezus Christus aan, het vlucht voor de zonde en jaagt de gerechtigheid na, enzovoort. In de ware christen zijn al deze dingen nog onvolmaakt. Zij strijden daartegen door de Heilige Geest. Steeds nemen ze de toevlucht tot het bloed, de dood, het lijden en de gehoorzaamheid van de Heere Jezus, in Denwelke zij vergeving hunner zonden hebben, door het geloof in Hem’.
Dit zaligmakende geloof is niet uit ons, maar is Gods genadegave, lezen we in Efeze 2:8. In dit boek heeft de auteur geprobeerd iets te zeggen over wat geloven is en hoe we daaraan komen. Het is zijn gebed dat u en jij iets van dit wonder kent of dit gaat zoeken.

In 20 hoofdstukken komen de volgende facetten van geloven aan de orde:
Het geloof van Abraham, geloven in de koperen slang, Davids geloof, Elia’s geloof, de geloofsbelijdenis van Manasse, het geloof van Job in de Levensvorst Christus, het geloofsgetuigenis van Elisabeth, de geloofsbelijdenis van de Moorman, vaste grond onder de voeten, Petrus’ geloof, samen één in het geloof, de vraag om méér geloof, niet te geloven! Geloven in de Heere Jezus, komen in geloof, leven uit het geloof, niet werken, maar geloven, toenemen in het geloof, het elfde gebod, een geloofsgebod.
Elk hoofdstuk zet in met een gedeelte uit de Bijbel, daarna legt Johan Krijgsman dit gedeelte op een heldere wijze uit, begrijpelijk voor jong en oud, maar ook hoogst actueel.

Het eerste hoofdstuk, over het geloof van Abraham, eindigt zo:
We kennen de uitdrukking wel: 112, daar red je levens mee. Met eerbied gesproken: met het Bijbelse 112 (Johannes 1:12) worden ontelbare levens gered. Dit middel, dit vaccin zou je kunnen zeggen, is gratis. Niet te verkrijgen bij je huisarts, maar bij de Hemels Arts Jezus. Zijn praktijk is altijd open. Op de bijsluiter lees je hoe je dit moet gebruiken: 113 (Johannes 1:13). Je moet en kunt uit God geboren worden. Dan zul je in dit Lam geloven. Lees deze bijsluiter 113 met aandacht en bid om het vaccin 112. De Heere wil het je geven.

Door wedergeboorte ontvangen wij het geloof in dit Lam. Bid om dit geloof en leef. En als we dit geloven al kennen in ons leven, zoek daarin tot te nemen en leef tot Zijn eer!

‘Laat u met God verzoenen’ staat in 2 Korinthe 5:20. Matthew Henry zegt bij deze tekst het volgende: ‘Indien God gewillig is met ons verzoend te worden, behoren wij ons met God te laten verzoenen.’ Het is een gebed van Christus aan de hele wereld. Hij smeekt mensen om tot het echte geloof in Hem te komen. Dit is niet te bevatten. Hier zit diepe wereldliefde achter. Eenieder die tot deze wereld behoort, wie we ook zijn, mag hieraan gehoor geven.

Dit begrijpelijke en Bijbels gefundeerde boek over het geloof kunnen we van harte aanbevelen. Vragen die bij de lezers kunnen leven, worden beide beantwoord. Neem en Lees!