Levi, Eliane, Rhodé, Floris en Jolin zijn blij met het nieuwe schoolplein.
Levi, Eliane, Rhodé, Floris en Jolin zijn blij met het nieuwe schoolplein.

Groen van Prinstererschool opent groenblauw schoolplein

Schooldirecteur Marieke de Jager houdt de leerlingen van groep 3 en 4 tijdens haar openingswoord op het zonovergoten schoolplein goed bij de les door ze een aantal opdrachten te geven. Zo mogen ze bijvoorbeeld bij het woord 'groen' de grond aanraken, bij 'regen' golfbewegingen maken en waaien als een boom als ze het woord 'struiken' horen. De Jager benadrukt hoe belangrijk het is om het schoolplein groener te maken. "Als we een plein vol tegels hebben, kan het regenwater niet weg. Maar als we meer groen en gras op het plein hebben, zakt het water de grond in. Op ons groenblauwe schoolplein is ook veel ruimte voor bloemen en planten. Daar komen allerlei vogels, bijen en insecten op af. Ga straks maar eens even kijken bij het insectenhotel, daar is het vaak best druk." De directeur is blij met de steun van de gemeente Goeree-Overflakkee. "We hadden op school zelf al gespaard voor het groene schoolplein, maar zonder de subsidie van de gemeente was het niet mogelijk geweest om zo’n mooie plek te realiseren."

Meer groen is gezond

Ook wethouder Tea Both is heel tevreden met het resultaat. "Eigenlijk zou ik hier vorig jaar maart tijdens de boomfeestdag al zijn geweest om het groenblauwe plein te openen", vertelt ze de leerlingen. "Dat kon toen helaas niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. Maar eigenlijk vind ik het des te leuker om nu hier te zijn, want in het afgelopen jaar is veel gebeurd en is het nog zoveel mooier geworden." De wethouder legt de leerlingen uit waarom een groene omgeving zo belangrijk is. "Insecten en vogels houden niet van stenen, maar ze komen juist af op planten en bomen. Daarnaast zorgt groen voor verkoeling. Onder een boom of struik kun je heerlijk in de schaduw zitten. Dat is voor ons en voor de dieren erg fijn." Evenals directeur De Jager noemt ook Both het belang van de afvoer van regenwater. "Als het water niet goed weg kan, dan kunnen de zinkputten zomaar overlopen. In een groene omgeving wordt het in de bodem opgenomen. En wisten jullie dat groen ook heel belangrijk is voor een gezondere lucht? Bomen halen CO2 uit de lucht en zetten die om in zuurstof." Dat de Groen van Prinstererschool creatief met groen om weet te gaan, bewijst ook het sedumdak op één van de bijgebouwen. Dit zogenaamde groendak heeft een isolerende werking en zorgt tegelijk voor een extra stukje natuur.

Wethouder Both moedigt de leerlingen aan om ook thuis eens te kijken hoe ze meer groen in hun omgeving kunnen brengen. "Wat je hier op school leert, is een goed idee voor thuis. Een groenere omgeving kan al beginnen met een tegel uit de tuin te halen en er een plant voor in de plaats te zetten. De gemeente helpt niet alleen scholen om groener te worden, maar ook mensen thuis. Zo is er subsidie om tegels door planten te vervangen, maar ook voor een regenton voor de opvang van regenwater."

Stapstenen en houtsnipperpaden

Dan is het tijd voor de openingshandeling. Geflankeerd door De Jager en een aantal leerlingen die mogen assisteren, knipt wethouder Both met een tuinschaar een groene guirlande door en daarmee is het groenblauwe plein officieel geopend. Aansluitend plant de wethouder een lavendelplant langs het houtsnipperpad dat in de richting van het insectenhotel leidt. Voor de leerlingen is er een uitdagende speurtocht uitgezet, waarbij ze het groene plein tot in alle hoeken mogen verkennen. Er wordt dan ook gretig gebruik gemaakt van de stapstenen, bankjes en houtsnipperpaden.

Groenere scholen

Beleidsadviseur Annemarijke Elema heeft de Groen van Prinstererschool vanuit de gemeente Goeree-Overflakkee begeleid bij de subsidieaanvraag. "We willen scholen graag helpen om duurzamer te worden. Het gaat daarbij niet alleen om het creëren van groene schoolpleinen, maar bijvoorbeeld ook over het scheiden van afval en het omgaan met energie." Dat gaat stapje voor stapje, zegt Elema. "We helpen scholen om het thema duurzaamheid op te pakken en onderdeel te maken van het lesprogramma."

De leerlingen van de Groen van Prinstererschool worden volop betrokken bij de zorg voor het groenblauwe plein. Ze krijgen er les, maar hebben als groep ook bij toerbeurt tuindienst. Want waar tegels geen water nodig hebben, moeten de planten in de tuin besproeid worden, het onkruid gewied en heeft het insectenhotel onderhoud nodig. Directeur De Jager kijkt alweer vooruit: "Het sportveld vooraan op het plein willen we behouden, zodat de kinderen de ruimte hebben om lekker te rennen. Maar verder gaan we het groene plein steeds verder uitbreiden. Daarom is de opening van dit nieuwe gedeelte een grote stap naar een groenere school."