Afbeelding

Bestemmingsplan met 115 woningen binnenkort ter inzage: Beweging in bouwplan Hof van Lucard

In het voorjaar van 2020 zijn door de gemeente de uitgangspunten opgesteld. Daarna is Estate een stedenbouwkundig plan op gaan stellen, wat voldoet aan deze uitgangspunten. Dat stedenbouwkundig plan is in principe gereed. Momenteel wordt het vertaalt in een bestemmingsplan. Hierna wordt dat bestemmingsplan ter inzage gelegd en de inspraakprocedure opgestart. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat dit naar verwachting binnen afzienbare tijd het geval zal zijn. Bij Estate bevestigen ze dat.

Oude kreek

"We vinden wel dat de doorlooptijden van dit soort projecten onacceptabel lang is geworden. Er is op het eiland en ook zeker in Nieuwe-Tonge veel vraag naar betaalbare woningen." Het is inmiddels twintig jaar geleden dat bouwbedrijf Kroon uit Den Bommel met een plan voor de ontwikkeling op deze plek kwam. Sinds 2018 heeft Estate Invest de ontwikkeling ter hand genomen. En nu ligt er dus een plan waar ze blij mee zijn: er komen 115 nieuwe woningen op het stuk grond achter de Burgemeester Overdorpstraat. De loop van de oude kreek is hierin meegenomen en er is veel ruimte voor groen rondom een grote waterpartij. "We hebben op vrij gedetailleerd niveau overeenstemming over dit plan. Het meenemen van de oude kreek en het hebben van één centraal stuk groen waren daarin twee van de uitgangspunten van de gemeente."

"Zeker voor Nieuwe-Tongse begrippen klinkt 115 woningen als behoorlijk veel. Maar het is natuurlijk wel de eerste nieuwbouw in decennia", aldus Van Es. De woningen zullen heel divers zijn: vrijstaand, twee-onder-een-kap, rijtjeshuizen, starterswoningen… De enige soort die er niet tussen zit, zijn appartementen. Er wordt wel gekeken naar de mogelijkheden voor levensloopbestendige woningen. "Wijken met een heel divers aanbod, dat zijn de leukste", vindt Van Es. "En de eerste reacties zijn erg positief, Nieuwe-Tonge heeft hard nieuwe woningen nodig."

Bouwrijp

Als de gemeente Goeree-Overflakkee groen licht geeft op het bestemmingsplan, dan wordt dit - volgens de gebruikelijke procedure - zes weken ter inzage gelegd. Iedereen mag op het plan reageren en ook zienswijzen indienen. Van Es: "Het is de bedoeling dat er te zijner tijd een inwonersavond komt. Normaal doen we dat natuurlijk in ons Dorpshuis, maar dat kan nu niet door de coronamaatregelen. Wellicht is dat later dit jaar wel mogelijk, fysiek bijeenkomen heeft wat ons betreft de voorkeur boven een digitale bijeenkomst." Verwachten ze bezwaren? "Dat gaan we afwachten. Hoewel de huizen van de nieuwe wijk op ruime afstand komen van die in de Burgemeester Overdorpstraat, verliezen die wel hun uitzicht op het akkerland. Maar daarvoor is de procedure, we gaan het zien."

Stel dat niemand bezwaar maakt, dan zou er begin volgend jaar een definitief bestemmingsplan kunnen liggen. Daarna moet de grond bouwrijp gemaakt worden: er komen riolering en bouwstraten. Ook dat duurt weer een aantal maanden. "Voor je daadwerkelijk een eerste woning kan gaan bouwen, dan ben je vanaf heden een jaar verder. De bouw zelf zal een klein jaar in beslag nemen, dus dan zou je in het eerste kwartaal van 2023 de eerste sleutels kunnen overhandigen." Dat is echter het meest positieve scenario, benadrukt Dingeman van Es. "Als er bezwaar komt, kan het hele proces beduidend langer duren. Maar we gaan uit van het goede van iedereen. Bovendien vindt iedereen die wij hebben gesproken het belangrijk dat er gebouwd gaat worden in Nieuwe-Tonge, en dat dit gebied daarvoor de uitgelezen plek is."