Afbeelding

Energieneutraal in één keer lukt niet

De gemeente organiseert online bijeenkomsten in de dorpen, waar inwoners hun vragen, opmerkingen en suggesties kunnen geven. Energieneutraal in één keer lukt niet, maar met kleine stappen is al veel winst te boeken, gaf de wethouder in het gesprek aan. Bij bewoners leeft vooral de vraag wie de transitie gaat betalen en wat het oplevert.

Klimaatakkoord

Samengevat naar de opdracht: Nederland moet plannen uitwerken, voortvloeiend uit afspraken (Klimaatakkoord) die internationaal in Parijs zijn gemaakt. Het terugdringen van de CO2-uitstoot, in 2030 met de helft ten opzichte van 1990. Een van de afspraken is dat 30 energieregio’s in ons land onderzoeken waar en hoe het best duurzame elektriciteit op land (wind en zon) opgewekt kan worden. Maar ook welke bronnen te gebruiken zijn om wijken en gebouwen te kunnen verwarmen zonder aardgas. Waar is ruimte? Wat is daarbij maatschappelijk gezien acceptabel en financieel haalbaar? In een Regionale Energiestrategie beschrijft elke energieregio een eigen keuze.

Draagvlak

In de presentatie werd gemeld dat er veel draagvlak is voor energietransitie, mits men vroegtijdig bij het onderwerp wordt betrokken. Het moet wel betaalbaar zijn, juist voor de inwoners met lagere inkomens. Het onderzoek dat op het eiland is gehouden, wordt representatief genoemd. Aspecten als isolatie kwamen aan de orde. Het vizier wordt gericht op 2050. Er was toelichting op de items warmte, mobiliteit en innovatie. Participatie wordt als een doorlopende lijn aangemerkt. Het is de bedoeling dat elke twee jaar een vernieuwde RES-versie komt. Integrale aanpak is een vereiste en er moet goed samen worden gewerkt.

Kwaliteit

Blijf goed kijken naar de ruimtelijke kwaliteit in de kernen, denk integraal na over de keuzes die worden gemaakt en welk effect en impact dit heeft op de omgeving, zo luidde het advies van de specialisten. Er moeten meer kansen worden geboden voor eigen opwek (erf van de toekomst van LTO). Ondernemers moeten ruimte krijgen voor een actieve rol bij de realisatie van duurzame energieopwekking en gekeken moet worden welke mogelijkheden er zijn voor kleinschalige windenergie. Het is van belang per woning maatwerk te leveren en dus heeft iedere woonkern een uitdaging. Isoleren kost immers wel geld. Het is nog niet duidelijk welke middelen het rijk ter beschikking stelt. De slotconclusie: "Wij hebben een maatschappelijke opgave die ingevuld moet worden."