Zwembaden De Gooye (foto) en De Staver moeten mogelijk wijken voor een nieuw zwembad.
Zwembaden De Gooye (foto) en De Staver moeten mogelijk wijken voor een nieuw zwembad.

Invulling bezuinigingsproject wordt in grote lijnen al duidelijk

Er zijn nog wel een aantal onduidelijkheden, bijvoorbeeld over de zogenoemde Mei-circulaire van het rijk. Ook de uitkomsten van de kabinetsformatie zijn nog onduidelijk en er zijn kanttekeningen te plaatsen bij de herijking van het Gemeentefonds. Mogelijk komt er extra support van het Rijk voor de gemeentelijke jeugdzorg, maar anderzijds komen er ook weer financiële items die investeringen nodig maken, voortvloeiend uit bijvoorbeeld het Kunstwerkenbeheerplan dat eerder deze avond werd gepresenteerd. Het is de bedoeling dat de behandeling van de ombuiging en de kadernota, de laatste in deze raadsperiode, op 24 juni plaatsvindt en op 8 juli kan worden vastgesteld. Die duidelijkheid wordt dan in september verwerkt in de begroting.

Wat wel en wat niet

In de presentatie door concerncontroller Van den Doel werden de onderwerpen in beeld gebracht. Het was een bundeling van inbreng van de raad in de eerdere sessie. Niet bezuinigen (no go) op vitaliteit en kernbudgetten en ook niet op sport, cultuur en afvalheffing. Wel op quick wins zoals dividend Stedin en toeristenbelasting (vanaf 2023). Er wordt serieus gekeken naar onderwerpen waar mogelijkheden zijn voor bezuinigingen, zoals op de bijdrage aan Eilandmarketing/VVV, Smart Water en het sluiten van één zwembad. Bespreekbaar wordt gevonden de verhoging van de OZB, de precariobelasting, het doorschuiven van het project Paulina.nu, het temporiseren van investeringen en data-gestuurd werken. Bij dit alles werd bij de start van de zoektocht gesteld dat er bij de opsomming geen taboes moesten zijn. Afschaffing van de hondenbelasting lijkt op enige termijn haalbaar. Dan zijn er nog de PM-posten zoals de gebiedsontwikkeling Middelharnis/Sommelsdijk, voortgang project Fort Prins Frederik en hoe om te gaan met het zwembadenvraagstuk.

Structureel sluitend

Gaat het nu zo slecht met de financiële positie van de gemeente? Nee, dat niet, maar er zijn en blijven zorgen om de begrotingen structureel sluitend te houden. De politici gaven aan dit onderwerp nu eerst graag in de eigen fracties te willen bespreken en in de komende weken nog eventuele reacties aan het college te zullen zenden. De sessie in het lopende bezuinigingsproces gaat zoals gemeld op 24 juni online verder, maar dan zijn de kaarten geschud in aanloop naar de besluitvorming.