Het Meijer theater is fraai gerestaureerd en nauwelijks terug te herkennen.
Het Meijer theater is fraai gerestaureerd en nauwelijks terug te herkennen.

Harde kritiek Ellen Nijssen (VVD) over gebrek aan informatie rond bouwplan Achterweg

Ellen Nijssen (VVD) had dit onderwerp teruggevraagd naar de oordeelfase, om alsnog te kunnen discussiëren voorafgaand aan besluitvorming. Het raadslid was niet tevreden over de antwoorden die zij van het college had gekregen op haar schriftelijke vragen. Maar dat niet alleen, op persoonlijke titel gaf zij aan dat zij zich met de rug tegen de muur gezet voelde. "Als volksvertegenwoordiger kan ik niet adequaat werken. Ik kan geen objectief en gedegen onderzoek verrichten bij gebrek aan informatie en communicatie. Ik word niet serieus genomen", stelde zij. "In het raadsvoorstel ontbreken essentiële gegevens." Ook in andere fracties klonken kritische geluiden over de communicatie. Betrek de raad bij onderwerpen. Het kan allemaal wat scherper om maatwerk te kunnen leveren, gaf Tuk (CU) aan.

Project

Waar gaat het om? In het bestemmingsplan wordt het mogelijk gemaakt twee vrijstaande woningen te bouwen op een tweetal kavels. De woningen waren eerder gepland aan de Geerweg in het buitengebied van Middelharnis. In principe was hiervoor medewerking verleend. Dit als compensatie van restauratiekosten van het voormalige Meijer Theater aan de Vissersdijk in Middelharnis. Door verkoop van het perceel aan de Geerweg moest een andere locatie worden gezocht voor genoemde huizenbouw. Dat werd de Achterweg in Sommelsdijk.

Juridisch planbureau Rho uit Rotterdam maakte een bestemmingsplan dat in 2020 in ontwerp ter inzage lag. Zienswijzen werden vervolgens samengevat in een nota van zienswijzen en overlegreacties. Dit leidde tot aanpassingen, waardoor de bouw van de twee woningen met een landschappelijke inpassing mogelijk is. In het begin van dit proces kwamen aankoop en restauratieplannen niet rond. Uiteindelijk is het pand gekocht door Wonen op Flakkee bv. Ter compensatie van hogere restauratiekosten dan oorspronkelijk voor het theaterpand werd ingeschat, is toen medewerking gevraagd om twee vrijstaande woningen te mogen realiseren.

Vragen

Vragen genoeg richting wethouder Daan Markwat. Om welke bedragen gaat het hier? Waar is de compensatie op gebaseerd? Kunnen rechten overgeheveld worden? De financiële paragraaf ontbreekt, stelde Cees Grinwis (PvdA). Volgens Johan de Vos (VKGO) is hier sprake van een vreemde procedure. Van den Nieuwendijk (ABB) vond de compensatiemaatregelen wonderlijk. Wethouder Markwat gaf toe dat de toelichting in de raadsbrief summier was. "Het had beter geweest het compensatierecht te benoemen. Het project speelt overigens al vanaf 2008."